4.3.2 Retningslinje for kulturmiljøer
Inden for de udpegede kulturmiljøer må der kun planlægges for og udføres aktiviteter inden for byggeri, anlæg, råstofgravning med videre, hvis der tages hensyn til de kulturhistoriske bevaringsværdier, og det kan godtgøres, at de beskyttelses- og bevaringsmæssige interesser sikres.
Kulturmiljøer fremgår af kort.
Tryk på "lag"-ikon i øverste højre hjørne for at se en signaturforklaring. Her kan du også slå andre af kommuneplanens temaer til og fra.
Redegørelse
Et kulturmiljø er et geografisk afgrænset område, som ved sin fremtræden afspejler væsentlige træk af samfundsudviklingen. De udpegede kulturmiljøer er beskrevet i publikationerne ”Kulturmiljøet i Vejle Amt”, 2005 og ”Kulturmiljøer og kulturhistoriske enkeltelementer i Sønderjylland – en redegørelse”, 2001.
Eksempler på udpegede kulturmiljøer:
- Enkeltgårdslandskaber, udskiftningslandskaber og ejerlav
- Det agrare landskab (landbrugslandskabet)
- Møller og tidlige landindustrier, samt råstofmiljøer (f.eks. teglværker)
- Stationsbyer
- Fiskerlejer og havnemiljøer
- Andelstidens anlæg (f.eks. andelsmejerier, forsamlingshuse, køle-/frysehuse)
- Koncentrationer af gravhøje
- Sten- og jorddiger
I et kulturmiljø kan indgå fortidsminder eller fredede bygninger, der hver især beskyttes/reguleres af særskilt lovgivning. Men den større sammenhæng mellem flere elementer bliver beskyttet gennem kulturmiljøudpegningen.
I såvel mindre bymiljøer og landsbyer, men også i de større byer, der typisk indeholder flere værdifulde kulturmiljøer, bør nyanlæg eller ændringer foregå under hensyntagen til bymiljøets gaderum og arkitektur samt de karakteristiske butiks- og servicefunktioners fortælleværdi. Nybyggeri, udvidelse eller ændring af eksisterende bygninger, tekniske anlæg og større terrænændringer inden for et udpeget kulturmiljø kan kun ske under hensyntagen til, at sammenhængen mellem de kulturhistoriske elementer ikke herved forringes eller går tabt.
Udpegningen af værdifulde kulturmiljøer i Kommuneplan 2021-2033 er en videreførelse af den aktuelt gældende kommuneplan, hvor udpegningerne er baseret på baggrund af ”Kulturmiljøer i Vejle Amt 2005” samt samarbejde med Museet på Koldinghus.
For at kunne administrere og målrette en beskyttelse af udpegede kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger er det vigtigt, at disse er afgrænsende og definerede. En lang række afgrænsninger og udpegninger er allerede foretaget af det tidligere Vejle Amt og af Skov og Naturstyrelsen i forbindelse med udarbejdelse af kommuneatlas for Christiansfeld og Kolding.
Slots- og Kulturstyrelsen har for hele Danmark udpeget særligt bevaringsværdige arkæologiske lokaliteter, de såkaldte kulturarvsarealer. Arealerne er ikke fredede, men kan indeholde skjulte fortidsminder, som er beskyttet af bestemmelserne i Museumsloven. Arealerne fremgår af Slots- og Kulturstyrelsens database ”Fund og Fortidsminder”. Kortlægningen skal hjælpe myndigheder og bygherrer til at se, om et givet område har en særlig arkæologisk værdi.