3.2.1 Retningslinje for skovrejsningsområder
Skovrejsningsområder er områder, hvor skovrejsning er ønsket.
I Vejle, Kolding, Billund og Fredericia Kommuner gælder særligt, at områder udpeget til skovrejsningsområder, skal beskyttes mod arealanvendelser og anlæg, der kan virke hindrende for skovtilplantning.
Skovrejsningsområder er vist på kortet herunder.
Tryk på "lag"-ikon i øverste højre hjørne for at se en signaturforklaring. Her kan du også slå andre af kommuneplanens temaer til og fra.
Redegørelse
Skovene er et vigtigt grønt kerneelement i den åbne, grønne storby, og i Trekantområdet lægges stor vægt på at fremme skovrejsning for at forbedre miljøet og livsbetingelserne for borgerne, dyrene og planterne. For at realisere målet i det Nationale Skovprogram, skal der i kommuneplanerne inddrages minimum 20 % af det ubebyggede areal på landsplan som skovrejsningsområder.
Der er udpeget områder til skovrejsning ud fra følgende fem hovedformål:
- Behov for grundvandsbeskyttelse og beskyttelse af særlige drikkevandsområder samt lokal beskyttelse af almene vandværkers prioriterede kildepladser.
- Fremme bynære, friluftsmæssige kvaliteter.
- Mulighed for at styrke og skabe vigtige økologiske grønne forbindelseslinjer.
- Mulighed for at understøtte vandplanernes målsætninger, hvor blandt andet skovrejsning i oplande til følsomme fjorde og søer vil kunne mindske udvaskning af næringsstoffer.
- Mulighed for at binde mere CO2.
For at fremme skovrejsningen mest muligt udpeger kommunerne i Trekantområdet også områder, hvor der er privat interesse i at rejse ny skov.
Udpegning af skovrejsningsområder forhindrer ikke, at området fortsat kan anvendes som hidtil, og der er heller ikke nogen pligt til at plante skov.
Desuden gøres opmærksom på, at skovrejsning på arealer, der er udpeget til råstofområder, som udgangspunkt først kan ske, når råstofforekomsterne er udnyttede.
For statslige vejarealer er organiseret skovrejsning omfattet af vejlovens vejbyggelinjebestemmelser i henhold til vejlovens §40, hvis der ønskes skovrejsning indenfor det vejbyggelinjepålagte areal. Hvorvidt der vil kunne rejses skov indenfor statsvejenes vejbyggelinjeareal, beror på en konkret vurdering og forudsætter, at der fremsendes en konkret ansøgning herom til Vejdirektoratet.
Retningslinjen understøtter FNs verdensmål om: Livet på land, Klimaindsats og Rent vand.
Revision af arealudpegninger for skovrejsningsområder er foretaget i sammenhæng med revision af arealudpegninger for områder hvor skovrejsning er uønsket. Link
Af revisionsbeslutningen i Planstrategi 2023 for Kolding Kommune fremgår, at kommunen ønsker at foretage en revision af kommuneplanens udpegning af skovrejsningsområder og områder, hvor skovrejsning er uønsket.
Kommuneplanens nuværende udpegninger bygger på registreringer, der ligger en del år tilbage. Der er over årene konstateret en række uhensigtsmæssigheder i udpegningerne i forhold til kommunens nuværende viden og aktuelle mål, hvilket er baggrunden for beslutningen om at udpegningerne revideres.
Skovrejsning tjener flere formål, herunder bynære rekreative muligheder, sikring af grundvand og drikkevandsforsyning, virkemiddel til at mindske udvaskning af næringsstoffer i følsomme fjorde og søer, samt til at binde CO2. Skove er desuden et væsentligt element for oplevelsen af landskabet, som bør placeres strategisk i forhold til landskabets karakter og en helhedsorienteret planlægning for de ovennævnte formål.
Kommunerne er gennem de nationale interesser i kommuneplanlægningen forpligtet til at udpege tilstrækkelige arealer, til at sikre fremdrift mod målene om at forøge landets skovarealer, som fastlagt i skovloven og det nationale skovprogram. Miljøstyrelsen fører tilsyn med, at det samlede areal af skovrejsningsområder som udgangspunkt fastholdes eller forøges, og eventuelle reduktioner af skovrejsningsområder erstattes ved udpegning af nye områder.
Målsætningen i det nationale skovprogram er, at øge skovarealet til 20-25% af Danmarks samlede areal. I 2019 var der, ifølge klimahandleplanen, i Kolding kommune 7.773 ha skov, det vil sige at skovarealer udgjorde ca. 13% af kommunens areal.
Udpegning af skovrejsningsområder forhindrer ikke, at området fortsat kan anvendes som hidtil, og der er heller ikke nogen pligt til at plante skov. Muligheden for at søge tilskud til skovrejsning er på nuværende tidspunkt ikke afhængig af, hvorvidt arealerne er udpeget som skovrejsningsområder i kommuneplanen.
Forslaget til reviderede arealudpegninger forholder sig til de gældende retningslinjer for skovrejsningsområder i den fælles kommuneplan for Trekantområdet.
Ved udpegning af skovrejsningsområder er der således taget hensyn til følgende kriterier:
- Behov for grundvandsbeskyttelse og beskyttelse af særlige drikkevandsområder samt lokal beskyttelse af almene vandværkers bevaringsværdige kildepladser.
- Fremme bynære, friluftsmæssige kvaliteter.
- Mulighed for at styrke og skabe vigtige økologiske grønne forbindelseslinjer.
- Mulighed for at understøtte vandplanernes målsætninger, hvor blandt andet skovrejsning i oplande til følsomme fjorde og søer vil kunne mindske udvaskningen af næringsstoffer.
- Mulighed for at binde mere CO2.
Forslaget til reviderede arealudpegninger er udarbejdet i en tværfaglig arbejdsgruppe på baggrund af GIS-data inden for de ovennævnte hensyn. De relevante interesser og modhensyn er gennemgået, kvalificeret og afvejet mod hinanden og i forhold til den konkrete kontekst i forskellige lokalområder. Ved udpegningen af skovrejsningsområder er der særligt lagt vægt på at udpege arealer med sårbare grundvands- og drikkevandsinteresser.
Arealet af skovrejsningsområder forøges fra 3.251 ha til 4.274 ha.
Nedenstående kort viser ændringerne fra de gældende arealudpegninger i Kommuneplan 2021-2033 til de foreslåede arealudpegninger i Kommuneplan 2025-2036.
Denne supplerende redegørelse for landskabshensyn i forbindelse med udpegning af skovrejsningsområder er indarbejdet i kommuneplanen efter aftale med Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
Forslaget til reviderede arealudpegninger er udarbejdet i en tværfaglig arbejdsgruppe på baggrund af GIS-data inden for de ovennævnte hensyn. De relevante interesser og modhensyn er gennemgået, kvalificeret og afvejet mod hinanden og i forhold til den konkrete kontekst i forskellige lokalområder. I den forbindelse er der foretaget en gennemgang af kommunens landskaber i forhold til deres sårbarhed overfor skovrejsning.
Femhøje nord for Almind
Arealet er beliggende i landskabskarakterområdet 5-Almind Viuf Landbrugslandskab. Arealet er udpeget som bevaringsværdigt landskab og større sammenhængende landskab med følgende målsætning:
Omkring Femhøje bør det prioriteres at fastholde landskabets åbne karakter, så gravhøjene fortsat opleves tydeligt i landskabet som kulturhistoriske elementer.
Det er især den landskabelige oplevelsesværdi i kraft af gravhøjenes karakter og synlige placering i landskabet, der ligger til grund for beskyttelsesmålsætningen.
Arealet er på denne baggrund udpeget som et område hvor skovrejsning er uønsket i Kolding Kommunes forslag til Kommuneplan 2025.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Femhøje nord for Almind”.
Øst for Lilballe Skov
Arealet er beliggende i overgangen mellem landskabskarakterområderne 3-Elbodalen og 4-Bramdrupdam Skovbylandskab.
Den del af arealet der ligger inden for karakterområdet Elbodalen er udpeget som bevaringsværdigt landskab og større sammenhængende landskab med følgende målsætning:
Inden for hovedparten af landskabsområdet er landskabet vurderet særligt karakteristisk og de fleste steder i god tilstand. Desuden er der omkring dalbunden vurderet særlig landskabelig oplevelsesværdi. Derfor bør landskabskarakteren beskyttes.
Landskabet i Elbodalen vurderes de fleste steder sårbart over for skovrejsning, herunder især de områder, hvor der vurderes at være særlige udsigtsmuligheder. Der er udpeget særlige udsigtsmuligheder i store dele af Elbodalen, dog ikke i det aktuelle areal mellem Lilballe Skov og Sletteskovvej, som er udpeget til skovrejsningsområde. På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette areal ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Øst for Lilballe skov”.
Sydvest for Eltang Kirke
Arealet er primært beliggende inden for landskabskarakterområdet 4-Bramdrupdam Skovbylandskab. En mindre del er beliggende inden for landskabskarakterområde 3-Elbodalen.
Den del af arealet der ligger inden for karakterområdet Elbodalen er udpeget som bevaringsværdigt landskab og større sammenhængende landskab med følgende målsætning:
Inden for hovedparten af landskabsområdet er landskabet vurderet særligt karakteristisk og de fleste steder i god tilstand. Desuden er der omkring dalbunden vurderet særlig landskabelig oplevelsesværdi. Derfor bør landskabskarakteren beskyttes.
Landskabet i Elbodalen vurderes de fleste steder sårbart over for skovrejsning, herunder især de områder, hvor der vurderes at være særlige udsigtsmuligheder. Der er udpeget særlige udsigtsmuligheder i store dele af Elbodalen. I forhold til det aktuelle forslag til skovrejsningsområde er en delmængde på ca. 1 ha udaf den del af arealet der ligger inden for landskabsudpegningerne, omfattet af udpegningen af særlige udsigtsforhold. Det drejer sig således om et begrænset areal i udkanten af karakterområdet, som ligger bag eksisterende skovbevoksning i forhold til udsigten over Elbodalen.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på det samlede areal ”Sydvest for Eltang Kirke” ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Kolding Kommune er dog indstillet på at tilrette forslaget til skovrejsningsområdet, således at den del der er omfattet af de særlige udsigtsmuligheder udgår, hvis styrelsen ønsker dette.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Sydvest for Eltang Kirke”.
Ved Højrup
Arealet er primært beliggende inden for landskabskarakterområde 9-Jordrup Landbrugslandskab.
En mindre del i den vestlige udkant af arealet, ligger på kanten af Trudsådalen og er udpeget som bevaringsværdigt landskab med følgende målsætning:
Ådalene har en særlig oplevelsesværdi, der knytter sig til dalenes geologi, natur og visuelle kvaliteter. Derfor bør landskabskarakteren beskyttes.
Landskabet i Jordrup Landbrugslandskab vurderes som udgangspunkt ikke sårbart over for skovrejsning, når det sker i sammenhængende enheder, der understøtter den eksisterende bevoksningsstruktur. Dalene vurderes generelt sårbare over for skovrejsning, da yderligere skov på dalbunden vil sløre landskabets terrænformer og naturprægede karakter, mens bevoksning på dalsiderne kan forstærke oplevelsen af dalens rumlige karakter.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette areal ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen omkring Trudsådalen, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
En mindre del af arealet mod øst er beliggende inden for landskabskarakterområde 8-Vester Nebel Sø- og Dallandskab, på den øvre dalside af Vester Nebel Ådal. Denne del af arealet er udpeget som bevaringsværdigt landskab med følgende målsætning:
I det meste af område er landskabet vurderet særligt karakteristisk, og store dele er desuden vurderet at have særlig landskabelig oplevelsesværdi og være i god landskabstilstand. Derfor er målsætningen i hele denne del af området at beskytte landskabskarakteren.
Dalene vurderes generelt sårbare over for skovrejsning, da yderligere skov i dalene vil sløre landskabets terrænformer og begrænse udsigterne på langs og på tværs af dalene. Enkelte steder kan det være muligt at plante skov oven for eller på den øvre del af dalsiden uden at begrænse landskabsoplevelsen. Denne form for skovrejsning vil medvirke til at indramme og lukke dallandskabet mod de omgivende landskaber.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette areal ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, men kan bidrage til at indramme ådalen og afgrænse den fra landsbyen Højrup, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Hele arealet i skovrejsningsområdet er udpeget som større sammenhængende landskab. De større sammenhængende landskaber skal som udgangspunkt friholdes for større byggeri og større tekniske anlæg, som slører de visuelle og landskabelige sammenhænge, påvirker landskabernes uforstyrrede karakter og som har konsekvenser for det karakteristiske og oplevelsesrige i nabolandskaberne. Da landskabet i området ikke er vurderet sårbart overfor skovrejsning, vurderes udpegningen som skovrejsningsområde ikke at være i konflikt med udpegningen som større sammenhængende landskab.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Ved Højrup”.
Dalby og Dalby Møllebæk
Arealet er beliggende inden for landskabskarakterområde 16-Vonsild Skov- og Dallandskab. Den nordlige og vestlige del af arealet, langs overkanten af Dalby Møllebæk, er udpeget som bevaringsværdigt landskab med følgende målsætning:
Dallandskabet er vurderet at have en særlig landskabelig oplevelsesværdi, der især er begrundet i dalens markante terræn, naturprægede karakter og kulturhistorie omkring Dalby Mølle. Landskabet har derfor fået en beskyttelsesmålsætning.
En mosaik af små skove kendetegner især den sydlige del af karakterområdet og betragtes som et væsentligt karaktertræk. Landskabet vurderes derfor generelt robust over for skovrejsning, når det sker med respekt for denne bevoksningsstruktur.
Undtagelsen er markerne omkring Dalby Kirke, hvor det er væsentligt at bevare et frit indkig til kirken, samt erosionsdalene, hvor det er væsentligt at synligholde dalenes terræn.
Afgrænsningen af skovrejsningsområdet er derfor foretaget langs ådalens øvre kant, således at skovrejsningsområdet er placeret oven for de stejle dalsider. Ligeledes friholdes det bevaringsværdige landskab omkring Dalby Kirke, da dette areal udpeges som skovrejsning uønsket.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette areal ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Dalby og Dalby Møllebæk”.
Nord for Agtrup
Arealet er primært beliggende inden for den vestlige ende af landskabskarakterområde 11- Stenderup Halvøen. Landskabet i dette karakterområde vurderes sårbart over for skovrejsning i den østlige og sydlige del af området. I den vestlige del af området er skovstrukturen tegnet af mindre skovenheder. Her vurderes skovrejsning at styrke landskabskarakteren, især hvis det medvirker til at skabe større, sammenhængende skovområder.
En lille del af arealet (ca. 1 ha.) mod nord er beliggende inden for landskabskarakterområde 1– Kolding Fjordlandskab, som er udpeget som bevaringsværdigt landskab og større sammenhængende landskab med følgende målsætning:
Landskabet øst for Kolding er vurderet særligt karakteristisk, at have særlig landskabelig oplevelsesværdi og være i god landskabstilstand. Derfor er målsætningen i hele denne del af området at beskytte landskabskarakteren.
Landskabets meget karakteristiske hegnsstruktur vurderes generelt sårbar over for skovrejsning, når den sker mellem hegnene og dermed udvisker hegnet som en struktur i landskabet.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette begrænsede areal i udkanten af karakterområdet ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Mindre dele af arealet mod syd er beliggende i udkanten af karakterområdet 12 - Sønder Bjertdalen, og er udpeget som større sammenhængende landskab. De større sammenhængende landskaber skal som udgangspunkt friholdes for større byggeri og større tekniske anlæg, som slører de visuelle og landskabelige sammenhænge, påvirker landskabernes uforstyrrede karakter og som har konsekvenser for det karakteristiske og oplevelsesrige i nabolandskaberne. På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette areal ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, men kunne bidrage til landskabelig indpasning af byranden i det nordlige Agtrup/Sdr, Bjert, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Nord for Agtrup”.
Syd for Bastrup Skov
Arealet er beliggende inden for landskabskarakterområde 21-Bastrup småbakkelandskab. En mindre del af arealet mod nord er beliggende inden for det bevaringsværdige landskab, som er udpeget omkring Bastrup Skov med følgende målsætning:
Landskabet omkring Bastrup Skov har en særlige landskabelig oplevelsesværdi, der knytter sig til skovens markante skovbryn og det visuelle samspil med de omkringliggende marker og afgræssede enge. Derfor bør disse karaktertræk beskyttes og om muligt styrkes.
Oplevelsen af de gamle skove (herunder Bastrup Skov), der ofte er præget af markante skovbryn omkranset af diger, vurderes sårbar over for skovrejsning i nærheden af de gamle skove, når det begrænser eller forstyrrer oplevelsen af de gamle skove som selvstændige og markante landskabselementer.
Det vurderes på baggrund af dette, at skovrejsning på den del af arealet, som er omfattet af det bevaringsværdige landskab og i direkte tilknytning til Bastrup Skov, ikke kan indpasses i det bevaringsværdige landskab uden at forringe landskabets karakter og landskabsoplevelsen.
Kolding Kommune foreslår derfor, at forslaget til skovrejsningsområdet ”Syd for Bastrup Skov” tilrettes, således at den del der er udpeget som bevaringsværdigt landskab udgår, og at skovrejsningsområdet holder en afstand på 100 meter til Bastrup Skov.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Syd for Bastrup Skov”.
Nord for Hejls
Arealet er beliggende i overgangen mellem landskabskarakterområderne 14–Hejls Nor og 15–Christiansfeld Landbrugslandskab. Den del af arealet som er beliggende i karakterområde 14, er udpeget som bevaringsværdigt landskab med følgende målsætning:
Med undtagelse af landskabet i den smalle Taps Ådal, er landskabet både terrænmæssigt og visuelt orienteret mod Hejls Nor. Disse udsigter har stor betydning for landskabets visuelle karakter og oplevelsesværdi og bør beskyttes.
Landskabets karakter præget af udsigter vurderes generelt sårbar over for skovrejsning, hvis det ændrer landskabets rumlige og visuelle karakter eller begrænser væsentlige udsigtsmuligheder.
Særlig sårbare er de dele af landskabet, der vurderes at have stedbunden oplevelsesværdi. Her vil skov sløre væsentlige landskabstræk.
I de øvrige dele af området er landskabskarakteren mindre sårbar, hvis ny skov indpasses i små enheder, der efterligner den eksisterende struktur af små skove/krat. Vurderingen forudsætter, at ny skov ikke påvirker væsentlige udsigter.
Det aktuelle areal udpeget til skovrejsning, er beliggende uden for de områder som er vurderet at have en stedbunden oplevelsesværdi. Arealet ligger i udkanten af karakterområdet, umiddelbart nord for Hejls, på et let skrånende plateau. Selvom landskabet overordnet er orienteret mod Hejls Nor, er der fra det aktuelle areal ingen visuel forbindelse til hverken Noret eller kysten, da udsynet begrænses af mellemliggende områder med et højere terræn og af bebyggelse og beplantning i Hejls.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette begrænsede areal kan indpasses i den eksisterende beplantningsstruktur og ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, men kunne bidrage til landskabelig indpasning af byranden i det nordlige Hejls, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Hele arealet i skovrejsningsområdet er udpeget som større sammenhængende landskab. De større sammenhængende landskaber skal som udgangspunkt friholdes for større byggeri og større tekniske anlæg, som slører de visuelle og landskabelige sammenhænge, påvirker landskabernes uforstyrrede karakter og som har konsekvenser for det karakteristiske og oplevelsesrige i nabolandskaberne. Da landskabet i området ikke er vurderet sårbart overfor skovrejsning, vurderes udpegningen som skovrejsningsområde ikke at være i konflikt med udpegningen som større sammenhængende landskab.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Nord for Hejls”.
Vest for Vester Nebel
Arealet er primært beliggende inden for landskabskarakterområde 9-Jordrup Landbrugslandskab. En lille del af arealet mod øst er beliggende inden for landskabskarakterområde 8-Vester Nebel Sø- og dallandskab, og er udpeget som bevaringsværdigt og større sammenhængende landskab med følgende målsætning:
I det meste af området er landskabet vurderet særligt karakteristisk, og store dele er desuden vurderet at have særlig landskabelig oplevelsesværdi og være i god landskabstilstand. Derfor er målsætningen i hele denne del af området at beskytte landskabskarakteren.
Dalene i karakterområdet vurderes generelt sårbare over for skovrejsning, da yderligere skov i dalene vil sløre landskabets terrænformer og begrænse udsigterne på langs og på tværs af dalene. Enkelte steder kan det være muligt at plante skov oven for eller på den øvre del af dalsiden uden at begrænse landskabsoplevelsen. Denne form for skovrejsning vil medvirke til at indramme og lukke dallandskabet mod de omgivende landskaber.
Det aktuelle areal er primært beliggende oven for de markante dalsider i Vester Nebel Ådal og i mindre grad på de øvre dalsider.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette areal ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Vest for Vester Nebel”.
Nord for Lejrskov
Arealet er beliggende inden for landskabskarakterområde 9- Jordrup Landbrugslandskab. En mindre del i den østlige udkant af arealet, ligger på kanten af Trudsådalen og er udpeget som bevaringsværdigt landskab med følgende målsætning:
Ådalene har en særlig oplevelsesværdi, der knytter sig til dalenes geologi, natur og visuelle kvaliteter. Derfor bør landskabskarakteren beskyttes.
Landskabet i Jordrup Landbrugslandskab vurderes som udgangspunkt ikke sårbart over for skovrejsning, når det sker i sammenhængende enheder, der understøtter den eksisterende bevoksningsstruktur. Dalene vurderes generelt sårbare over for skovrejsning, da yderligere skov på dalbunden vil sløre landskabets terrænformer og naturprægede karakter, mens bevoksning på dalsiderne kan forstærke oplevelsen af dalens rumlige karakter.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på dette areal ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen omkring Trudsådalen, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
En mindre del af arealet mod syd er udpeget som større sammenhængende landskab. De større sammenhængende landskaber skal som udgangspunkt friholdes for større byggeri og større tekniske anlæg, som slører de visuelle og landskabelige sammenhænge, påvirker landskabernes uforstyrrede karakter og som har konsekvenser for det karakteristiske og oplevelsesrige i nabolandskaberne. Da landskabet i området ikke er vurderet sårbart overfor skovrejsning, vurderes udpegningen som skovrejsningsområde ikke at være i konflikt med udpegningen som større sammenhængende landskab.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealet ”Nord for Lejrskov”.
Nord for Ferup og øst for Ferup Skov
Da disse to arealer ligger tæt på hinanden og forholder sig til det samme landskabstræk omkring en mindre ådal ved Ferup Skovbæk, er redegørelsen samlet.
Arealerne er primært beliggende inden for landskabskarakterområde 9-Jordrup Landbrugslandskab (delvist i delområdet Jordrup Skovlandskab). En del af arealet ”Nord for Ferup” er beliggende i udkanten af landskabskarakterområde 8-Vester Nebel Sø- og Dallandskab.
Dele af arealerne er udpeget som bevaringsværdigt landskab og større sammenhængende landskab med følgende målsætninger:
Jordrup Skovlandskab har en landskabskarakter med oplevelsesværdi, der bør beskyttes.
Målsætningen betyder, at den skovdominerende landskabskarakter bør opretholdes, og at der bør værnes om de karakterfulde skovbryn og karakteren af de små landskabsrum i skoven og skovens udkant. Bebyggelsen inden for delområdet bør fortsat have en lille skala.
Og for karakterområde 8:
I det meste af området er landskabet vurderet særligt karakteristisk, og store dele er desuden vurderet at have særlig landskabelig oplevelsesværdi og være i god landskabstilstand. Derfor er målsætningen i hele denne del af området at beskytte landskabskarakteren.
Landskabet i området vurderes som udgangspunkt ikke sårbart overfor skovrejsning, dog med undtagelse af ådale og markante skovbryn. Dalen omkring Ferup Skovbæk er en mindre ådal, som på dette sted har relativt bløde terrænformer. Det er vurderet, at dalbunden bør friholdes for skovrejsning, mens skovrejsning på dalsiderne kan bidrage til at indramme landskabsrummet omkring åen.
Delområdet Jordrup Skovlandskab rummer markante skovbryn, primært mod vest i delområdet, som søges opretholdt ved udpegning af arealer hvor skovrejsning er uønsket langs de mest markante skovbryn. Skovbrynet mod sydøst, som grænser op til det aktuelle skovrejsningsareal, er mindre markant, og det vurderes at skovrejsning på mindre arealer i tilknytning til dette kan indpasses uden at bryde landskabets karakter.
På baggrund af dette er der foretaget en konkret vurdering af, at skovrejsning på disse arealer ikke vil medføre en væsentlig forringelse af landskabets karakter eller landskabsoplevelsen, og dermed ikke vil være i konflikt med de udpegede landskabsinteresser.
Kort over relevante udpegninger i kommuneplanforslag 2025 omkring arealerne ”Nord for Ferup” og ”Øst for Ferup Skov”.