3.4.1 Retningslinje for Grønt Danmarkskort
Grønt Danmarkskort består af Naturområder med særlige beskyttelsesinteresser (Natura 2000-områder på land; særligt værdifulde naturområder; Naturområder; samt Økologiske forbindelser) og potentielle naturinteresser (Potentielle naturområder; samt Potentielle økologiske forbindelser).
Beskyttelseshensyn og interesser, der sikrer og styrker det grønne danmarkskorts biologiske mangfoldighed, vægtes højest. Beskyttelseshensyn og interesser, der tilgodeser den mere ’almindelige’ natur og som samtidig tilgodeser andre formål, eksempelvis friluftslivet, klimaindsats eller vådområder, vægtes næsthøjest. Beskyttelseshensyn og interesser, der tilgodeser den mere ’almindelige’ natur uden at tilgodese andre formål, vægtes højt, men lavere end ovenstående. En nærmere vægtning eller redegørelse for udmøntning, findes under retningslinjerne for de enkelte udpegninger, der tilsammen udgør Grønt Danmarkskort.
Realiseringen af Grønt Danmarkskort skal over tid tilvejebringes ud fra nedenstående prioritering:
Prioritet 1: indsats der sikrer og forbedrer eksisterende natur i Natura 2000-områder, samt særligt værdifulde naturområder uden for Natura 2000-områderne. Indsatsen vægtes højest i områder hvor arter eller naturgrundlaget er grundlag for internationale eller nationale forpligtelser.
Prioritet 2: skabe nye naturområder, som kan udvide eller skabe sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder, herunder i tilknytning til og mellem Natura 2000-områder. Indsatsen sker primært i udpegede potentielle naturområder og potentielle økologiske forbindelser og prioriteres højest omkring områder med høj biodiversitet.
Prioritet 3: indsats der udvider og forbedrer naturområder, som samtidig bidrager til andre formål, herunder klimatilpasning og klimaforebyggelse, et bedre vandmiljø eller rekreation. Områder, der bidrager til at skabe større sammenhængende naturområder, prioriteres højt.
Prioritet 4: indsats der udvider og forbedrer øvrige naturområder end dem nævnt ovenfor, samt indsatser der sikrer, at dyr og planter kan bevæge sig frit i landskabet.
Grønt Danmarkskort er vist på kort.
Der kan gå lidt tid inden kortet viser Grønt Danmarkskort. Det skyldes at laget består af rigtig mange elementer.
Tryk på "lag"-ikon i øverste højre hjørne for at se en signaturforklaring.
Redegørelse
Grønt Danmarkskort er en masterplan over den eksisterende natur og den potentielle natur, som den kommunale indsats fremover fokuserer på. Kortet viser, hvor kommunerne i fremtiden vil målrette deres naturpleje og planlægge for ny sammenhængende natur - på tværs af kommunegrænserne.
Der henvises til de konkrete retningslinjer og udpegninger for varetagelse af naturbeskyttelsesinteresserne – Natura 2000, Naturområder, Økologiske forbindelser, Potentielle naturområder, Potentielle økologiske forbindelser – hvor de samlede udpegninger udgør Grønt Danmarkskort.
Det digitale naturkort og sammenhæng på tværs af kommunegrænser
Det digitale naturkort er sammen med kortanalyser, besigtigelser og egne artsregistreringer og naturdata, anvendt til at udpege Naturområder, Potentielle naturområder og Potentielle økologiske forbindelser. Ud over alle Natura 2000-områder på land er naturområder udpeget således, at naturindholdet er så højt, at arealerne er omfattet af en form for binding jf. lovgivning mv. – eksempelvis naturbeskyttelseslovens §3, artsfredning, fredskov mv.
Enkelte områder har ikke egentlig binding, men kan have artssammensætning som vurderes høj – eksempelvis sjældne arter – og til udpegning heraf, er anvendt artsdatabaser, egne data eller biodiversitetskortet, især lokal bioscore og HNV/HNV skovkort. Det er op til den enkelte kommune, at vurdere denne artssammensætning, som eksempelvis kan tage udgangspunkt i de mere sjældne arter på rødlisten, lokalt sjældne arter eller arter den enkelte kommune har et særligt ansvar for.
Til kommuneplan 2013 udpegede Trekantområdet nye økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser jf. model for udpegning. Modellen søger at udpege dyr og planters naturlige bevægelsesveje i landskabet ved hjælp af GIS-analyse af naturområders type, kvalitet og afstand til hinanden. Indledningsvis udpeges et netværk af naturområder, som ligger inden for en afstand af maks. 500 meter fra hinanden.
Udpegningen justeres efter en række fastsatte principper, bl.a. ud fra de parametre som findes i Det Digitale Naturkorts data om arealer der understøtter biodiversitet. Den endelige udpegning består således primært af områder med koncentrationer af henholdsvis tørre naturtyper, våde naturtyper og skov samt større landskabsstrøg som ådale, vandskel eller vigtige biotopområder. Da særligt værdifulde naturområder og Natura 2000-områder rummer vigtige arter, indgår disse områder overvejende som kerneområder. Disse er udvalgt ud fra bl.a. egne artsdata, arts-databaser eller biodiversitetskortets bioscore og HNV/HNV-skovkort.
Som følge af Naturrådets vejledning, er udpegningen af Potentiel natur revideret i Trekantområdet til kommuneplan 2021. Der er primært anvendt data vedr. arealer der understøtter biodiversitet, samt fra biodiversitetskortet, især lokal bioscore og HNV/HNV skovkort til, at identificere naturnære arealer, områder med skræntskov, krat, skrånende arealer, samt vandlidende områder, herunder udvalgte lavbundsjorde og arealer hvor der tidligere var mose mv.
Grøn Danmarkskort er koordineret på tværs af kommunegrænser ved at rundsende udpegninger til nabokommuner og koordinere nærmere hvor nødvendigt. Særligt udpegning af Potentielle økologiske forbindelser er koordineret, da disse går på tværs af grænserne.
De nationale kriterier:
- Ud over alle Natura 2000-områder på land, er alle områder, som er beskyttede efter naturbeskyttelseslovens § 3, såsom moser, enge, overdrev, heder, strandenge, søer og nogle vandløb samt områder, som er omfattet af fredskov jf. skovlovens bestemmelser, udpeget som naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser. Endvidere indgår øvrige områder, der vurderes som vigtige naturarealer, eksempelvis områder med artsfredning, sjældne arter m.fl.
Tilvejebringelse af Grønt Danmarkskort fokuserer i første omgang på at sikre de eksisterende særligt værdifulde naturarealer og Natura 2000-områder gennem optimal pleje. Som særligt plan- og prioriteringsværktøj er alle særligt værdifulde naturområder, der har en særlig funktion i forhold til biodiversitet, udpeget særskilt. Udbygningen af Grønt Danmarkskort sker dernæst ved pleje af tilstødende eller nærliggende naturarealer, som har potentiale til at udvikle sig til værdifuld natur, samt ved at sammenbinde disse arealer, således at større sammenhængende og stabile værdifulde naturområder opstår.
- Ud over naturområder, herunder alle Natura 2000-områder på land, er områder med potentiale for naturudvikling, som udvider eller skaber sammenhæng mellem eksisterende naturområder udpeget. Særligt for de Potentielle økologiske forbindelser gælder, at udpegningen ikke er et udtryk for, at områderne over tid helt skal udgøres af naturarealer, men i stedet et udtryk for, at de enkelte naturarealer har en fornuftig indbyrdes afstand og størrelse, der kan opretholde et naturligt dyre- og planteliv. Hvilke dele af disse arealer, der er relevante som egentlige naturarealer i det samlede Grønt Danmarkskort, vil defineres, når den nærmere planlægning skal gennemføres - enten i forbindelse med lokalplaner, vandmiljøindsatser eller frivillige aftaler om naturpleje, skovrejsning, jordfordeling mv. Udpegningen af potentielle naturområder er mere præcis og vægtet højere, og omfatter især arealer, der ligger tæt ved eksisterende natur og eksempelvis skræntskove, som ikke er omfattet af fredskov eller udvalgte lavbunds- og skræntarealer.
- Indsatser for eksisterende naturområder og såvel som områder med potentielle naturhensyn, skal hvor muligt ses i sammenhæng med øvrige indsatser for klimatiltag, vådområder og vandmiljøindsats, friluftsliv, udbygning af grønne bynære kiler, skovrejsning samt pleje af vildt- og småbiotoper som vandhuller, diger og levende hegn, krat, mv.
Udpegningerne er ikke til hinder for almindelig landbrugsmæssig drift eller for andre eksisterende aktiviteter såsom jagt eller færdsel. Med undtagelse af områder, hvor pleje af eksisterende natur eller tilvejebringelse af ny natur tager afsæt i lovgivning, skal Grønt Danmarkskort overvejende udbygges ved frivillige aftaler med lodsejerne.
Retningslinjen understøtter FNs verdensmål om: Livet på landet.
Kolding Kommunes udpegninger af Natur, Potentiel Natur og Økologiske Forbindelser fremgår af det Grønne Danmarkskort. Arealudpegningerne i det Grønne Danmarkskort blev ved kommuneplanrevisonen i 2016 udsat for en betydelig opkvalificering, så der er sikret en god overensstemmelse mellem udpegningernes definitioner og de faktiske arealudpegninger.
Ændringer af udpegningerne i Kommuneplan 2025 er afgrænset til temaet Natur, som følge af ajourføringer af registreret § 3 natur og fredskov, og en deraf konsekvens tilretning af temaet Potentiel Natur.
Natur
Temaet med naturområder, herunder de særligt værdifulde naturområder, er opdateret som følge af ajourføring af registreret §3-beskyttet natur og nye arealer med fredskov.
Der er siden sidste planperiode sket en stigning på 209 ha §3-beskyttet natur og 119 ha fredskov.
Ud af de 209 ha beskyttet natur har 129 ha tidligere været udpeget som potentiel natur. De resterende 80 ha er ny udpegning.
Den geografiske fordeling af nye arealer med fredskov er som følger:
- Kolding by – 3,4 ha
- Nr. Bjert og Drejens – 3 ha
- Sdr. Vilstrup – 0 ha
- Alminde-Viuf – 0 ha
- Vester Nebel og Dons – 24,9 ha
- Lunderskov og Ejstrup – 5,2 ha
- Vamdrup – 12,2 ha
- Hjarup og Svanemosen – 17,2 ha
- Ødis og Drenderup – 26,3 ha
- Christiansfeld og Hejlsminde – 0 ha
- Binderup og Skamlingsbanken – 0 ha
- Sdr. Bjert og Sdr. Stenderup – 3,3 ha
- Dalby og Rebæk – 23,1 ha
De særligt værdifulde naturområder udgør en delmængde af den samlede udpegning af naturområder. Udpegningen af de særligt værdifulde naturområder er i Kommuneplan 2025 blevet suppleret med de naturområder, der ligger indenfor kerneområderne i Biodiversitetsstrategien. Disse områder var ikke en del af udpegningsgrundlaget i sidste planperiode.
Natura 2000-områder
Alle Natura 2000-områder på land i Kolding Kommunes er udpeget som naturområde med særlige naturbeskyttelsesinteresser. Områderne fremgår af Grønt Danmarkskort.
De udpegede Natura 2000- områder omfatter Stenderup Nørreskov, Midtskov og Sønderskov, som er udpeget i tilknytning til Lillebælt (Stenderup Sønderskov er udpeget som fuglebeskyttelsesområde). Desuden omfatter udpegningen Svanemosen og Fovslet Skov, som ligger lige vest Svanemosen.
Potentiel Natur
Der er ikke ændringer i temaet ud over den tilretning, der er foretaget, som konsekvens af ajourføring af registreret §3-beskyttet natur.
Økologiske Forbindelser og Potentielle Økologiske Forbindelser
Temaerne er bibeholdt som hidtidigt, da det er vurderet, at udpegningerne stadig er relevante og tilstrækkelige i deres nuværende form - også efter revision af Natur.
Grønt Danmarkskorts sammenhæng med nabokommuner
Naturudpegninger, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser er sammenholdt med de tilsvarende temaer i nabokommunerne. Der er fundet god sammenhæng med begge temaer på tværs af kommunegrænsen op mod alle kommuner.
Kommuneplan 2021 |
Kommuneplan 2025 |
Ændringer ha |
Ændringer pct. |
|
Areal med Natur (ikke Potentiel natur) | 9.890 | 10.218 | 328 | 3 |
Areal med Potentiel natur | 2.747 | 2.618 | -129 | -5 |
Natura200-områder | 1.778 | 1.778 | 0 | 0 |
Areal med Økologiske forbindelser | 8.924 | 8.924 | 0 | 0 |
Areal med Potentielle Økologiske forbindelser | 15.801 | 15.801 | 0 | 0 |