1.3.1 Retningslinje for strategisk planlægning for Vamdrup bymidte
Vamdrup bymidte spiller en central rolle i forhold til at opretholde og udvikle Vamdrup som en levende by.
Samarbejdet og indsatserne under det statslige forsøgsprojekt Frie Bymidte vil være kernen og udgangspunktet for en længerevarende strategisk udvikling af bymidten, såvel fysisk, kulturelt som socialt.
Ved samarbejder, dialog og investeringsfremmende tiltag vil der være fokus på at revitalisere bymidtens gaderum, ejendomme og byfunktioner.
Redegørelse
En planlovsændring har ført til at der fra 2024 er krav om, at der i kommuneplanlægningen skal tages stilling til udvikling af levende bymidter i kommunernes mindre og mellemstore byer med indbyggertal mellem 4.000 og 20.000 indbyggere.
Denne skal tage stilling til mulighederne for de mindre og mellemstore byers udvikling, med en levende bymidte som omdrejningspunkt og dynamo for udviklingen.
Kommunerne forpligtiges samtidig til at indarbejde retningslinjer for udviklingen af de pågældende byers bymidte. Kommuneplanen skal beskrive hvordan kommuneplanlægningen understøtter den ønskede udvikling af bymidten, og den skal oplyse om grundlaget for den strategiske planlægning for bymidten, herunder sammenhæng med andre relevante strategier og planer, som fx kan omhandle emner som erhverv og turisme, boligudbud og bosætning, kultur- og fritidsfaciliteter samt bæredygtighed og biodiversitet mv.
Kommunerne har metodefrihed til, hvordan der tages stilling til udviklingsmuligheder – dog skal der tages stilling til placering af offentlige funktioner og der skal tages stilling til bevaring af kulturmiljøer og bygninger.
I Kolding kommune er Vamdrup omfattet af krav til nyt indhold i kommuneplanen, grundet byens indbyggertal.
Forsøgsprojekt Vamdrup Fri Bymidte
Med afsæt i et partnerskab mellem Kolding Kommune, Vamdrup Byforum, Kolding Bibliotekerne/Vamdrup, Vamdrup Handel & Erhverv og Business Kolding vil Vamdrup være omfattet af en femårig statslig forsøgsordning vedrørende frie bymidter i perioden 2024-2028.
Forsøgsordningen og det forudgående arbejde er en del af baggrunden for krav om nyt indhold vedrørende strategisk planlægning for bymidter i kommuneplanen. Med Vamdrup bys deltagelse i forsøgsordningen udgør dette samtidig kernen i Kolding Kommunes strategiske tilgang til udviklingen i Vamdrup bymidte.
Det konkrete forsøgsprojekt Vamdrup Fri Bymidte bygger videre på de idéer og tiltag, som blev samlet og formidlet i Borgerplanen for Vamdrup fra 2016. Den blev til i et samarbejde mellem Vamdrup Byforum, Kolding Kommune og byens borgere og aktører.
Samarbejdet mellem kommunen og byens private og civile aktører indebærer at der i 2024 blev indviet en ny bygning centralt i byen. Vores Hus, der rummer en biografsal, en multisal, en stor foyer, flere mødelokaler, loungeområde og børneområde, er blevet til i et innovativt samarbejde mellem det kommunale bibliotek i Vamdrup og den kulturelle forening Vamdrup Kino, der har drevet byens biograf i over 40 år.
Den frivillige forening havde et ønske om at skabe flere kulturelle oplevelser i byen, og dermed bidrage til at understøtte byens liv og sammenhold. Et ønske som Kolding Kommune gerne ville hjælpe på vej, og som viste sig foreneligt med at biblioteket, som en offentlig funktion, kunne få mere tidssvarende faciliter. Et produkt af samarbejdet står nu blandt andet som en om- og tilbygning af biografens oprindelige bygning.
Partnerskabet mellem Kolding bibliotek og Vamdrup Kino har også udmøntet sig i en samarbejdsaftale for at sikre et fælles ejerskab over projektet, der skal udvikles og fremtidssikres. Et mere mobilt inventar i multisalen vil give nye muligheder for at tilbyde aktiviteter og arrangementer, som ikke findes i dag. Ved hjælp af forsøgsordningens midler bliver det også muligt at ansætte en aktivitetsunderstøttende koordinator.
Et forarbejde har blandt andet vist at bymidten mangler et fælles sted for de mere kultur- og velfærdsorienterede aktiviteter og fællesskaber, som supplement til det velfungerende idrætscenter Arena Syd, der ligger i udkanten af byen. Den centrale placering af Vores Hus, husets faciliteter og potentiale, vil sammen med byens to store dagligvarebutikker i bymidten have stor betydning for bylivet og dermed for bymidtens øvrige butikker og servicevirksomheder.
På mange måder har butikker og detailhandel hidtil dannet ramme om de uformelle møder mellem byens borgere. Som det har været set i mange andre mindre bysamfund, er der også i Vamdrup lukket butikker over en længere årrække. Vores Hus forventes at kunne udfylde noget af det tomrum, som butikslukningerne har ført med sig. Dertil kommer at nogle at de eksisterende tomme butiks- og forretningslokaler vil søges aktiveret og / eller omdannet til nye funktioner, som fx boliger.
Huset vil på den måde være en ny samlende funktion, som skaber liv og danner ramme om såvel de formelle som uformelle møder mellem husets brugere og byens borgere.
Fokus i forsøgsprojektet er at styrke bymidten gennem følgende strategisk valgte indsatser:
- skabe gode forbindelser med et naturligt flow mellem destinationer i byen
- forskønne gade- og byrum i bymidten
- aktivere og omdanne slidte og tomme forretningslokaler
- undersøge og forløse byens potentialer for byfortætning
- etablere og understøtte et bysamarbejde på tværs af byens aktører – med inspiration i Business Improvement Districts (BID)
Alt sammen med det hovedformål at Vamdrup også i fremtiden skal være en god by at leve, handle og arbejde i. Med forsøgsprojektet er det langsigtede mål at styrke bymidten, så den understøtter byens øvrige udvikling og fastholder Vamdrup som en stærk og attraktiv centerby.
Kulturhistorie og identitet
Vamdrup er vokset op på få år efter, at den nord-sydgående hovedlinje Padborg-Fredericia var anlagt i 1866. Vamdrups status som stations-, grænse- og toldby medførte tilflytning af en række funktionærer. I 1911 blev byens betydning som knudepunkt yderligere forstærket af endnu en station på lokalbanen fra Kolding og sydover via Vonsild, Taps og Ødis til Vamdrup. Denne blev nedlagt i 1948.
Vamdrup voksede op omkring torvet og stationerne langs en fir-armet bygade. Denne udvikling er baggrunden for udpegning af værdifuldt kulturmiljø, hvis udstrækning er større end bymidteudpegningen, der tilnærmelsesvis er fuldt omsluttet af kulturmiljøudpegningen.
Den fremtidige udvikling af bymidten og Vamdrup i øvrigt vil ske i respekt for de historiske bevaringsværdier. Der vil være fokus på at bruge de kulturhistoriske kvaliteter til at styrke byens identitet.
Bosætnings-, handels- og erhvervsby
Vamdrup er en stationsby på banestrækningen mellem Kolding og Flensborg/ Sønderborg. Vamdrup Station spillede tidligere en vigtig rolle som grænsebanegård, hvilket også har haft stor betydning for byens udvikling. Ved Kommunalreformen i 1970 blev Vamdrup administrativt centrum i den nyoprettede kommune af samme navn. Ved kommunalreformen i 2007 blev Vamdrup en del af Kolding kommune. Herefter har Vamdrup fungeret som centerby for omegnens landsbyer og mindre samfund.
Vamdrup består i dag af et større industri- og erhvervsområde øst for jernbanen – Vamdrup Industrikvarter og Bønstrup Erhvervspark - samt et center- og boligområde mod sydøst, vest og syd. Bymidten rummer detailhandel med et udbud af dagligvare- og udvalgsvarebutikker, mindre erhverv samt museum, bibliotek, biograf, idrætsanlæg med mere.
Den centrale del af byen er udpeget som bevaringsværdigt kulturmiljø med forankring i historien som grænsestationsby. Mod syd er Vamdrup vokset sammen med landsbyen Bastrup.
Grønne områder strækker sig helt ind til centrum af byen, i særlig grad langs Kongeåen og Vamdrup Å. De grønne kiler forbinder via stiforløb skole, idrætsfaciliteter og boliger med bymidten.
Generelt opleves Vamdrup som et aktivt og levende bysamfund. Nogle dele af byen er måske ikke tidssvarende i funktioner samt tilstand og indretning af byrum, vej- og gadeforløb. Omvendt er der de seneste år også sket en udbygning af byen med såvel nye boliger som udvidelse af erhvervsområder.
I den sydvestlige del af byen ligger de senest udviklede boligområder. Her er stadig byggegrunde til salg, og i 2024 er byggeri af et tæt-lav alment boligbyggeri påbegyndt. I den nordvestlige del af Vamdrup er der også udlagt et mindre område til boligformål i kommuneplanen.
Under blandt andet hensyn til en god balance mellem byens udviklingspotentiale og kapacitet i forhold til investeringsinteresse, har Kolding Kommune prioriteret ikke at udlægge yderligere arealer til boligformål i forbindelse med kommuneplan 2025. Det sker ud fra intentionen om at ville understøtte og prioritere muligheden for byomdannelse og -fortætning samt generelt ejendomsinvesteringer i Vamdrup bymidte.
Se mere om bevaringsværdigt kulturmiljø generelt under retningslinje for kulturmiljøer, og læs om afgrænsningen af Vamdrup bymidte som detailhandelscenter under retningslinje for bymidter.
Hensyn til udviklingen i nabokommunes byer
I Kolding Kommunes detailhandelsanalyse beskrives det bl.a. at Vamdrup med et snævert kundeopland indikerer, at Vamdrups detailhandel har et niveau, der er tilpasset byens størrelse.
Den strategiske planlægning for Vamdrup bymidte, og med afsæt i de konkrete indsatser under det statsligt finansierede forsøgsprojekt Vamdrup Frie bymidte, har indsatserne et lokalt sigte og en langt overvejende lokal effekt. Det er ikke vurderingen, at andre byer i nærområde og nabokommuner kan være påvirket og afhængig af udviklingen i Vamdrups bymidte.