1.2.1 Retningslinje for udvikling i landsbyer og små lokalsamfund

Landsbyerne skal understøttes med afsæt i den mangfoldighed, som de udgør. Det skal ske med udgangspunkt i Kolding Kommunes Landsbysamarbejde og de forskellige forudsætninger, som landsbyerne har fx i kraft af den enkelte landsbys position i kommuneplanens bymønster.

Aktive og initiativrige beboergrupper og lokalsamfund skal understøttes i at opretholde og udvikle de lokale rammer for det gode liv.

Med fokus på en gunstig udvikling i hele kommunen vil Kolding Kommune særligt støtte de lokale initiativer, hvor der er bred opbakning, og hvor der er fokus på synergieffekter og samspil mellem flere projekter og lokalsamfund.

Redegørelse

Modernisering af planloven førte i 2019 til nyt krav om, at der i kommuneplanlægningen skal foretages en strategisk planlægning for landsbyer. Denne skal tage stilling til mulighederne for udvikling af landsbyer. Kommunerne forpligtiges samtidig til at indarbejde retningslinjer for udviklingen af landsbyer.

Kommunerne har metodefrihed til, hvordan der tages stilling til udviklingsmuligheder. Bysamfund i kommunen med 200-1.000 indbyggere i henhold til opgørelse fra Danmarks Statistik skal dog være omfattet.

Med en aktiv stillingtagen til, hvordan landsbyerne eller udfordrede landområder er eller kan blive levedygtige, skal kommuneplanlægningen understøtte en udvikling af levedygtige lokalsamfund i landsbyer, fremme en differentieret og målrettet udvikling af landsbyer og angive overordnede målsætninger og virkemidler for udviklingen af landsbyer.

Landsbyerne og de mindre lokalsamfund har forskellig forsyning i forhold til privat og offentlig service. Kollektiv trafik, stier og trafiksikre forbindelser skal forbinde boligbebyggelser med de byer, hvor eksempelvis skole, dagtilbud og fritidsfaciliteter ligger. Derudover har forskellige områder nogle stedbundne særlige kvaliteter, hvad enten det er lokalsamfund langs kysten, omkring søer og tunneldale eller kulturhistoriske miljøer og anlæg.

Landsbyer og landsbysamarbejde

Arbejdet i Kolding kommune med forskønnelse og udvikling af landsbyer og de små lokalsamfund er organiseret i et formelt samarbejde i Kolding Kommunes Landsbyforum. Landsbyforum består af engagerede frivillige landsbyrepræsentanter, og hver landsby er repræsenteret med én person.

Landsbyforum er et samarbejde mellem kommunen og områdets landsbyer med rødder tilbage fra 1998. Dengang omfattede det 10 landsbyer og ved kommunalreformen i 2007 blev samarbejdet udvidet til at omfatte yderligere 10 landsbyer. Senest er Frørup i 2024 blevet en del af samarbejdet, hvor landsbyen førhen var repræsenteret af Stepping.   

Byrådet har gennem alle årene afsat betydelige midler til forbedringer af landsbymiljøer via Landsbypuljen, og Landsbypuljen er omdrejningspunktet for det gode samarbejde. Beløbet fordeles på udvalgte projekter, som Landsbyforum anbefaler. Der er ikke midler til at imødekomme alle landsbyernes ønsker, men der er mulighed for at fremsende større projekter til politisk behandling i forbindelse med efterårets budgetdrøftelser.

Landsbyforum har egne vedtægter og en forretningsorden. Landsbyforum er organiseret i et Forretningsudvalg, hvor der tilrettelægges dagsordner, aktiviteter og udstikkes mål for Landsbysamarbejdet. I Forretningsudvalget sidder formanden og næstformanden sammen med to øvrige valgte medlemmer fra Landsbyforum og kommunens landsbykoordinator.

Landsbyforum holder faste møder nogle gange om året. Sammen med byrådets politiske kontaktudvalg besøger de hvert år udvalgte landsbyer. De fælles besøg er for at besigtige de afsluttede projekter, der har fået tilskud fra Landsbypuljen og lignende bidrag. Landsbyforum indgår i et tæt samarbejde med det kommunalpolitiske udvalg, og mødes et par gange hvert år i Kolding Kommunes Landsbysamarbejde.

Samarbejdet omfatter følgende landsbyer og mindre bysamfund:
Almind, Aller, Dons, Ejstrup, Eltang, Frørup, Harte, Hejls /Hejlsminde, Hjarup, Jordrup, Lilballe, Sdr. Bjert, Sdr. Stenderup, Sdr. Vilstrup, Sjølund, Skanderup, Stepping, Taps, Vester Nebel, Viuf og Ødis Sogn.

Landsbyfællesskabsplaner

Siden etableringen af Kolding Kommunes Landsbyforum og indtil 2010 er der udarbejdet såkaldte udviklingsplaner for hvert af de 20 landsbyer og mindre lokalsamfund.

I 2019 startede landsbysamarbejdet en ny tilgang til at finde sammen og stille skarpt på, hvilke udviklingspotentialer der er i landsbyerne. På initiativ fra landsbyerne selv er der nu udarbejdet en landsbyfællesskabsplan for Almind, Viuf, Vester Nebel og Dons (2019), en landsbyfællesskabsplan for Stenderuphalvøen (2020), en landsbyfællesskabsplan for Hejls, Hejlsminde, Sjølund og Aller (2022), samt en landsbyfællesskabsplan for Fynslundområdet (2024).

Landsbyfællesskabsplaner er et værktøj, hvor landsbyer med en geografisk sammenhæng kan gå sammen om at afdække fælles potentialer og ønsker til at udvikle det gode liv i landsbyerne. Ambitionen er, at landsbyfællesskabsplanerne skal fungere som et fælles referencedokument for både borgerne i landsbyerne samt politisk og administrativt i kommunen omkring borgernes ønsker og prioritering af udvikling og fællesskaber i landsbyerne.

I de kommende år forventes yderligere planer at blive igangsat, hvilket vil ske på baggrund af de landsbyer og mindre lokalsamfund der tager initiativ, og på baggrund af samarbejdets prioritering af midler.

Landsbyfællesskabsplanerne og udviklingsprojekter i forlængelse af dem udgør kernen i Kolding kommunes sammenhængende stillingtagen til udviklingsmuligheder i landsbyerne.

Se i øvrigt mere om muligheder for byudvikling og boligudbygning under forrige kapitel ”Bymønster”.

Gå til toppen af siden

Jf. gældende vejledning  for strategisk planlægning for landsbyer skal kommunen tage stilling til udviklingsmuligheder, som minimum ift. bysamfund med 200-1.000 indbyggere i henhold til opgørelse fra Danmarks Statistik. 

Kommuneplanens indhold tager afsæt i landsbysamarbejdet og de landsbyer og mindre bysamfund, det omfatter.  

I det følgende oplistes de byer, der er omfattet af samarbejdet, og med indbyggertal for landsbyer, jf. Danmarks Statistiks bydefinition *):
Almind (1.690), Aller, Dons, Ejstrup, Eltang, Frørup, Harte, Hejls (424) /Hejlsminde, Hjarup (425), Jordrup (536), Lilballe, Sdr. Bjert (2.009), Sdr. Stenderup (558), Sdr. Vilstrup, Sjølund (540), Skanderup (435), Stepping (367), Taps (329), Vester Nebel (1.908), Viuf (558) og Ødis Sogn (Ødis: 445).

*) Tallene er en oplysning om indbyggertallet ifølge Danmarks Statistik (DST). Tallene er gengivet fra DST's opgørelse fra juni 2020 over folketal fordelt på byer og landdistrikter.

En by er ifølge DST defineret som en naturligt sammenhængende bebyggelse med mindst 200 indbyggere. At bebyggelsen er naturligt sammenhængende vil sige, at afstanden mellem husene normalt ikke overstiger 200 meter, medmindre afbrydelsen skyldes større gennemgående veje (uden direkte adgangsveje mellem bebyggelserne) kirkegårde, sportspladser, parkerings- og parkanlæg, jernbane og lagerarealer, jorde under udstykning og lignende. Spredt bebyggelse langs en landevej henregnes ikke som hørende til en by - også selv om afstanden imellem dem er mindre end 200 meter.

Befolkningen, der er bosiddende i bebyggelser og spredt bebyggelse med under 200 indbyggere, klassificeres som bosiddende i landdistrikter. DST opgør kommunens landdistrikter under ét.

Gå til toppen af afsnit

Gå til toppen af siden