1.1.1 Retningslinje for bymønster

Arealudlæg til byudvikling skal ske i henhold til bymønstret, der er angivet på kort, og arealerne overføres til byzone i forbindelse med lokalplanlægningen.

Tryk på "lag"-ikon i øverste højre hjørne for at se en signaturforklaring. Her kan du også slå andre af kommuneplanens temaer til og fra.

Redegørelse

Kolding Kommunes byer indgår i et netværk, som består af en hovedby, centerbyer, lokalbyer og landsbyer.

Hovedbyen Kolding

Kolding er kommunens absolutte hovedby. Byrådet vil i samarbejde med virksomheder og borgere sætte mange kræfter ind på at fastholde og udbygge byens stærke profil og sikre dens fortsatte udvikling som en hovedby i det sydlige Danmark, uddannelsesbyen i Trekantområdet, handels- og kulturbyen i Sydøstjylland og det kreative centrum i Region Syddanmark for nytænkning, alsidighed og opfindsomhed i tanke og handling.

Udover at sikre rummelighed til byudvikling for den kommende 12-års periode, er det vigtigt for Byrådet at rette fokus på byomdannelse. Det vil sige ændring og fornyelse i de eksisterende byområder. Disse ændringer vil ofte føre til en fortætning, blandt andet for at skabe stationsnære boliger.

Centerbyer

De tre centerbyer Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup har et bredt udbud af både privat og offentlig service. Byerne har hver deres profil, og disse profiler ønskes styrket gennem en velplanlagt udbygning og byomdannelse. En udbygning af centerbyerne skal sikre et fortsat varieret udbud af både boliger, erhvervsområder og offentlig og privat service i form af institutioner, butikker med videre.

Lokalbyer (byzonelandsbyer)

Der skal skabes de bedst mulige rammer for en videre udvikling af de mindre byer - både hvad angår boliger samt privat og offentlig service. I landsbyer med skole og et vist udbud af service og detailhandel kan der - afhængig af nærhed til hovedbyen og centerbyer samt trafikbetjening og nærhed til herlighedsværdier - ske en vis boligudbygning. Det forudsættes, at erhvervsudbygning sker i form af virksomheder med lokal tilknytning, primært inden for serviceerhverv.

Lokalbyer omfatter følgende byer, og fremgår af kortet:
Almind, Agtrup/Sdr. Bjert, Eltang, Harte, Hejls, Hejlsminde, Jordrup, Sdr. Stenderup, Sjølund, Skanderup, Stepping, Taps, Vester Nebel, Viuf, Ødis.

Landsbyer i landzone

Landsbyer er en større eller mindre samling huse beliggende i det åbne land. I en række mindre landsbyer, som ikke har et udbud af privat og offentlig service, skal der ikke ske boligudbygning. Der kan dog etableres enkelte boliger som huludfyldning og afrunding af landsbyen. På kortet er angivet de landsbyer, der i kommuneplanen er afgrænset som landsbyer i landzone. I de landsbyer kan der således ske en meget begrænset udvikling, og der skal altid tages hensyn til den enkelte landsbys struktur og særlige kvaliteter.

I det åbne land må der som hovedregel ikke tillades ny, spredt bebyggelse.

Gå til toppen af siden

I Kolding kommune findes 11 lands­byer i landzone, som er afgrænset med en såkaldt ”landsbyafgræns­ning”. Disse landsbyer er også af­grænset af kommuneplanrammer. De to typer afgrænsning er de fleste steder næsten sammenfaldende, og derfor vurderes det, at det tekniske lag ”landsbyafgrænsninger” kan fjernes uden konsekvenser. Dette vil gøre rammerne omkring landsbyer mere enkle at aflæse og mere entydige.

Hvad angår kommuneplanrammerne, er der gennem en længere årræk­ke konstateret et behov for mindre ændringer af de konkrete rammeområder for landzo­nelandsbyer, for at opnå en hensigts­mæssig afgrænsning og understøtte landsbyernes udvikling, med ud­gangspunkt i de lokale forhold.

De 11 afgrænsede landzonelandsbyer er Dons, Sønder Vilstrup, Højrup, Ejstrup, Vranderup, Hjarup, Fovslet, Ødis-Bramdrup, Frørup, Vejstruprød og Aller. Dertil kommer Grønninghoved, som er delvist i landzone og delvist i byzone. Endelig har forvaltningen valgt, at denne proces også skal omfatte de to bebyggelser i landzone, Bastrup og Fynslund, med henblik på at vurdere om de kan afgrænses med nye kommuneplanrammer.

Forslag til ændringer

Gældende kommuneplanrammer for Dons, Frørup, Vranderup og Grønninghoved bibeholdes uæn­dret, dog med mindre tekniske tilret­ninger.

Gældende kommuneplanrammer vil blive justeret for Aller, Ejstrup, Fovslet, Hjarup, Højrup, Vilstrup, Vejstruprød og Ødis-Bramdrup.

For Bastrup og Fynslund vil der blive oprettet nye kommuneplanram­mer.

Som en del af indkald af ideer og forslag til kommuneplanen, er der foretaget en høring om de påtænkte ændringer af kommuneplanens rammeområder for landzonelandsbyer. Høringen er foretaget i perioden 20. februar - 19. marts 2024 med høringsbreve udsendt direkte til de berørte borgere og de relevante lokalråd.

Der er modtaget seks høringssvar, som forholder sig til de foreslåede ændringer i rammerne for landzonelandsbyer. Høringssvarene har givet anledning til mindre ændringer af de foreslåede afgræsninger i landsbyerne Hjarup og Aller.

De foreslåede ændringer i rammerne er beskrevet i nedenstående.

Gå til toppen af afsnit

Det foreslås at tilpasse de nuværende kommuneplanrammer, så de også omfatter eksisterende boliger og sportspladsen, som allerede opleves som en del af Aller.

Det foreslås at udvide kommuneplanramme 1353.BE1 så matriklerne 35 og 36 Aller Ejerlav, Aller, som omfatter boligerne på Heisselvej 16 og 11 medtages. I den sydøstlige del af denne ramme foreslås det at udtage et mindre areal af matr.nr. 173 og 75 begge Aller Ejerlav, Aller, beliggende syd for Allervej 156 og 160. Arealet er en ubebygget skråning mod Taps Å med natur- og landskabsinteresser og derfor er den nuværende afgrænsning ikke hensigtsmæssig. På baggrund af et høringssvar modtaget i forbindelse med indkald af ideer og forslag, er forvaltningens oprindelige forslag til afgrænsning dog justeret få meter længere mod syd.

Det foreslås at kommuneplanramme 1353.B1 optages i kommuneplanramme 1353.BE1, således at der fremover kun findes en samlet ramme med anvendelse blandet bolig og erhverv. Derudover foreslås det at rammen udvides mod nord, så de eksisterende boliger på Kær Møllevej 25, 28, 30, 32, 34, 36, 38 og 39 medtages. Det drejer sig om matriklerne 23, 91, 43, 15, 38, 27, 31 og 70 alle Aller Ejerlav, Aller.

Det foreslås at medtage den eksisterende sportsplads, så hele matr.nr. 51 Aller Ejerlav, Aller indgår i kommuneplanramme 1353.O1.

På baggrund af høringssvar modtaget i forbindelse med indkald af ideer og forslag til kommuneplanen, foreslås det at ændre rammerne så ejendommen Kær Møllevej 13 fremover omfattes af kommuneplanramme 1353.BE1, samt at udvide rammen 12 meter mod vest. Ejendommen, som er beliggende på matr.nr. 184 Aller Ejerlav, Aller, er en tidligere præstegård og har derfor været omfattet af rammen til offentlige formål. Den blev solgt i 1970erne og anvendes som privat bolig, hvorfor det er vurderet hensigtsmæssigt at den omfattes af rammen til blandet bolig og erhverv.

Landsbyen vil forblive i landzone.

Se ændringerne på de nedenstående kort som viser rammerne før og efter de foreslåede ændringer.

Gå til toppen af afsnit

Det foreslås at oprette en ny kommuneplanramme, som omfatter landsbyen Bastrup. Bastrup ligger umiddelbart syd for Vamdrup, og er med tiden blevet tæt omgivet af byzone både mod nordøst og nordvest. Det vurderes derfor hensigtsmæssigt at understøtte mulighederne for den udvikling og bosætning i Bastrup, som kan indpasses under hensyn til landsbyens størrelse og karakter. Landsbyen vil forblive i landzone og rammen foreslås udlagt til formålet blandet bolig og erhverv.

Se det vedlagte kortbilag som viser kommuneplanrammerne efter de foreslåede ændringer.

Gå til toppen af afsnit

Det foreslås at kommuneplanramme 0241.BE1 for Ejstrup tilpasses, så en bolig i den nordlige ende af landsbyen og landsbyens fælles legeplads medtages.

Det foreslås at medtage boligen på Hvilestedvej 21, beliggende på matr. nr. 5ad Ejstrup By, Harte.

Det foreslås at medtage landsbyens fælles legeplads på en del af matr.nr. 3l, Ejstrup By, Harte.

Landsbyen vil forblive i landzone.

Ændringerne kan ses på vedlagte kortbilag, som viser kommuneplanrammerne før og efter de påtænkte tilpasninger.

Gå til toppen af afsnit

Der foreslås en mindre justering af kommuneplanramme 1251.BE1 for Fovslet.

Det foreslås at medtage boligen på Møllevej 10A beliggende på matr. nr. 7e Fovslet, Ødis i rammen. Ejendommen ligger i nær tilknytning til de øvrige boliger i Fovslet og er som den eneste ikke omfattet af den eksisterende kommuneplanramme.

Landsbyen vil forblive i landzone.

Ændringerne kan ses på vedlagte kortbilag, som viser kommuneplanrammerne før og efter de påtænkte tilpasninger.

Gå til toppen af afsnit

Det foreslås at oprette en ny kommuneplanramme, som omfatter landsbyen Fynslund. Fynslund har en begrænset størrelse, men rummer faciliteter som skole, daginstitution og idrætshal. Det vurderes derfor hensigtsmæssigt at understøtte mulighederne for den udvikling og bosætning i Fynslund, som kan indpasses under hensyn til landsbyens størrelse og karakter.

Landsbyen vil forblive i landzone og rammen foreslås udlagt til formålet blandet bolig og erhverv.

Ændringerne kan ses på vedlagte kortbilag, som viser kommuneplanrammerne efter de påtænkte tilpasninger.

Gå til toppen af afsnit

I Hjarup foreslås en række ændringer og mindre udvidelser af den gældende kommuneplanramme 1231.BE1 for Hjarup.

Det foreslås at medtage en del af matr. nr. 13e Hjarup By, Hjarup i kommuneplanrammen, så den omfatter en del af bebyggelsen på Søbjergvej 4, som også indgår i kulturmiljøet i Hjarup.

Det foreslås at udvide kommuneplanrammen langs Fløjbjergvej, så den omfatter boligerne på Fløjbjergvej 53 og 51 samt en del af matr. nr. 4a Hjarup By, Hjarup.

Det foreslås at tage en del af matr. 5a Hjarup By, Hjarup nord for Hjarupgårdsvej 7a og 9 ud af kommuneplanrammen. Arealet er et ubebygget lavbundsområde med naturinteresser langs et vandløb.

Det foreslås at medtage en del af matr. nr. 2a Hjarup By, Hjarup, sydøst for Østerbæk 1-9, da arealet er omfattet af lokalplan nr. 21.

Det foreslås at tage en del af matr. nr. 16o, syd for Østergårdsvej 12 ud af kommuneplanrammen, da arealet er et ubebygget lavbundsareal med naturinteresser langs et vandløb.

På baggrund af et høringssvar modtaget i forbindelse med indkald af ideer og forslag foreslås det at medtage den eksisterende bolig på Hjarupgårdsvej 8, beliggende på matr.nr. 6n Hjarup By, Hjarup og i forlængelse af denne mod vest, den nordligste del af matr. nr. 5i Hjarup By, Hjarup.

Landsbyen vil forblive i landzone.

Se de vedlagte kortbilag som viser kommuneplanrammerne før og efter de påtænkte ændringer.

Gå til toppen af afsnit

Der foreslås mindre ændringer i den gældende kommuneplanramme 1134.BE1 for Højrup. Rammen er delt i tre, og det foreslås at de to nordlige dele tegnes sammen ved at inddrage et mindre areal i rammen mellem Fynslundvej 27 og 29. Det foreslås at tage et areal på Bergsmindevej 6, matr. nr. 9q Højrup By, Lejrskov ud af kommuneplanrammen, da arealet ligger i udkanten af landsbyen og er ubebygget og bevokset med skov. Desuden foreslås mindre tilpasninger omkring vejarealet mellem den nordlige og sydlige del af rammen.

Landsbyen vil forblive i landzone. Det bemærkes, at der i Højrup er udarbejdet en lokalplan, som giver mulighed for at udstykke 10 parcelhusgrunde øst for Risbøge. Lokalplanen er ikke realiseret.

Ændringerne kan ses på vedlagte kortbilag, som viser kommuneplanrammerne før og efter de påtænkte tilpasninger.

Gå til toppen af afsnit

Det foreslås at tilpasse kommuneplanramme 0561.BE1 så den så vidt muligt følger afgrænsningen for den gældende, bevarende lokalplan for Sdr. Vilstrup. Tilpasningerne er i overvejende grad af teknisk karakter, og medfører derfor ikke reel ændring i mulighederne efter planloven. Landsbyen vil forblive i landzone.

Det foreslås at medtage en mindre del af matr. nr. 9d Sdr. Vilstrup By, Sdr. Vilstrup, beliggende vest for Sdr. Vilstrup Skovvej 1, da arealet er omfattet af den gældende lokalplan.

I Sdr. Vilstrup er der enkelte steder en forskel mellem den gældende kommuneplanramme og det tekniske lag ”landsbyafgrænsning”, som foreslås slettet. Det drejer sig om matr.nr. 35b, 36b og del af 18a Sdr. Vilstrup By, Sdr. Vilstrup i den sydlige del af landsbyen samt arealer omkring landbrugsejendommen Sdr. Vilstrup Skovvej 14, beliggende på matriklerne 4h og 12a Sdr. Vilstrup By, Sdr. Vilstrup i den nordlige del af landsbyen. Disse arealer er i dag omfattet af det tekniske lag ”landsbyafgrænsning” men er ikke omfattet af den gældende lokalplan eller kommuneplanramme. Ændringen har dog ikke praktisk betydning, da landzonebestemmelserne også i dag administreres efter de gældende kommuneplanrammer.

Derudover foreslås en lang række justeringer af kommuneplanrammen, som vedrører meget små arealer.

Ændringerne kan ses på vedlagte kortbilag, som viser kommuneplanrammerne før og efter de påtænkte tilpasninger.

Gå til toppen af afsnit

Der foreslås mindre ændringer i den gældende kommuneplanramme 1334.BE1 for Vejstruprød. Landsbyen vil forblive i landzone.

Det foreslås at tage et areal vest for Fjællebrovej på matr. nr. 10a ud af kommuneplanrammen, da arealet ligger i udkanten af landsbyen, er ubebygget og anvendes til landbrugsformål uden vejadgang til Fjællebrovej.

Det foreslås at medtage hele matr. nr. 7l Vejstruprød By, Vejstrup, beliggende Fjællebrovej 8 i kommuneplanrammen, da arealet indgår i en afgrænset have.

Det foreslås at medtage en del af matr. nr. 32 Vejstruprød By, Vejstrup i kommuneplanrammen, så den omfatter boligen Fjællebrovej 25.

Der foreslås en mindre reduktion af kommuneplanrammen ved Fjællebrovej 17 på matriklerne 30a og 9h Vejstruprød By, Vejstrup, så rammen afgrænses tættere omkring bebyggelse og haveareal.

Ændringerne kan ses på vedlagte kortbilag, som viser kommuneplanrammerne før og efter de påtænkte tilpasninger.

Gå til toppen af afsnit

Der foreslås en række ændringer og mindre udvidelser af kommuneplanramme 1241.BE1, så den i højere grad omfatter de eksisterende boliger og arealer, som allerede opleves som en del af Ødis-Bramdrup. Det betyder at boliger i nær tilknytning til den eksisterende kommuneplanramme og ubebyggede arealer mellem den nuværende todelte kommuneplanramme medtages. Ved større landbrugsejendomme i udkanten af landsbyen, medtages ejendommens primære bebyggelsesareal, bortset fra evt. driftsbygninger, der måtte ligge ud mod det åbne land. Landsbyen vil forblive i landzone.

I den vestlige del af landsbyen foreslås det at udtage et mindre, ubebygget areal nord for Farrisvej på matr.nr.17a, Ødis-Bramdrup By, Ødis, mens et areal omkring samme ejendoms primære bebyggelsesarealer i stedet medtages i kommuneplanrammen.

Det foreslås at binde de to dele af den gældende kommuneplanramme sammen ved at medtage et areal langs sydsiden af Farrisvej på matr. nr. 13æ Ødis-Bramdrup By, Ødis.

Det foreslås at medtage følgende eksisterende boliger og ejendomme, alle beliggende i ejerlavet Ødis-Bramdrup By, Ødis:

Farrisvej 23a beliggende på matr. nr. 15q.

Farrisvej 3, 5, 16, 14 og 12 beliggende på dele af matr. nr. 17a, 18a, 58a, 17d, 15k, 15h, 15f, 16a, 13a og 1a.

Drenderupvej 3,5,8 og 10 beliggende på matr. nr. 14a, 8d, 10l og 10c.

Farrisvej 1, 1a og 15 beliggende på matr. nr. 2d, 3a, 3r, 9i og 9bc.

Gl. Møllevej 26, 20, 18, 12, 10, 8, 6 og 4 beliggende på matr. nr. 9u, 9at, 9n, 13m, 13e, 4a, 4d og 4c.

Derudover foreslås mindre justeringer af kommuneplanrammen, som vedrører meget små arealer.

Ændringerne kan ses på vedlagte kortbilag, som viser kommuneplanrammerne før og efter de påtænkte tilpasninger.

Gå til toppen af afsnit