Arkitektur
Ny bebyggelse samt om- og tilbygning skal i hovedtræk placeres og udformes i samspil med den stedlige arkitektur og byggetradition og om muligt være med til at underbygge og styrke et områdes identitet og den arkitektoniske kvalitet.
Det er målet at sikre visuelt og arkitektonisk sammenhængende forløb mellem de enkelte kvarterer og bydele. Nye byggerier, ombygninger, anlæg og opholdsarealer skal i størst mulig grad passe sig ind i de landskabelige og naturgivne forhold, eksempelvis i sit materialevalg, udtryk og skalaforhold.
Eventuelle tekniske installationer på bygningers facader og tage, skorstene, ventilationsudkast, elevatortårne og lignende skal tilpasses og vurderes i forhold til omgivelserne, herunder karakteren af det område de placeres i, bebyggelsens skala, bygningsfacadernes proportioner samt de landskabelige forhold. Tilpasningen kan eksempelvis ske i materialevalg, farvevalg, skalaforhold og arkitektonisk bearbejdning. De tekniske installationers omfang, udformning og placering skal fastlægges efter en konkret vurdering og er ikke begrænset af den maksimale bygningshøjde, som fremgår af de specifikke rammebestemmelser.
Der kan efter en nærmere vurdering åbnes mulighed for fornyende og eksperimenterende byggeri med indførelse af nye bæredygtige teknologier – herunder forskellige former for innovative energi- og klimatiltag.
Kolding Kommunes arkitekturstrategi vejleder om kvaliteten ved at anvende god arkitektur.
Bygningshøjdens tilpasning til omgivelser
I ældre byområder, især i større rammeområder, findes ældre bygninger med en højde, som overskrider de specifikke rammebestemmelser. Som eksempel kan nævnes boligområder med ældre store villaer, hvor der foruden stuen og 1. sal findes bolig i parterre og på tagetagen, hvor den specifikke ramme kun muliggør 1,5 etage. Kommuneplanen som et overordnet dokument har ikke en detaljeringsgrad, der identificerer hver sådant tilfælde. I områder, som ikke er omfattet af lokalplaner eller bygningsvedtægter, kan der derfor ved byggesagsbehandling efter en nærmere konkret vurdering tillades ny bebyggelse (eller tilbygning) i op til samme højde og etageantal, som bebyggelse på tilgrænsende ejendomme i husrækken, hvis helhedshensynet taler for det. Muligheden skal udnyttes med påpasselighed og kun åbne op for bebyggelse, hvis den påtænkte bebyggelses omfang og karakter harmonerer med de eksisterende ældre bygninger og bymiljøet. Muligheden skal alene give anledning til huludfyldning og udvikling tilpasset kvarterets karakter.
Skiltning
Skiltning skal tilpasses omgivelserne, herunder karakteren af det område skiltningen placeres i, bebyggelsens skala, bygningsfacadernes proportioner samt de landskabelige forhold. Tilpasningen kan eksempelvis ske i materialevalg, farvevalg, skalaforhold og belysningsforhold.
Skiltningens højde er ikke begrænset af den maksimale bygningshøjde, som er fastsat i de specifikke rammebestemmelser. Skiltningens omfang og karakter fastsættes derimod individuelt efter en nærmere vurdering med udgangspunkt i de visuelle-, kulturhistoriske og landskabelige hensyn.
Udgangspunkt for omfang, udformning og placering af skiltning er det til enhver tid gældende skilteregulativ.