Turisme

Kolding Kommune har en relativt stærk position som turistdestination med attraktioner som Kongernes Samling Koldinghus, kunstmuseet Trapholt og UNESCO-byen Christiansfeld. Dertil kommer, at anerkendte, levende attraktioner som spillestedet Godset, kulturkomplekset Nicolai, Geografisk Have og Legeparken, udgør en perlerække af oplevelsessteder, som alt sammen er med til at brande Kolding som en populær kommune for borgere, brugere og gæster. Et godt sted at bo og besøge. 

Koldings position som turisme- og besøgsdestination forventes styrket yderligere, blandt andet med etablering af et nyt stadion, som vil stå færdigt i 2026. Kommunen arbejder fortsat med at udvikle det nye Museum Kolding, som udover nye faciliteter i Staldgården ved Koldinghus også omfatter Christiansfeldcenteret, der formidler den unikke kulturhistorie, der knytter sig til UNESCO-byen og det nye oplevelsescenter på Skamlingsbanken, som siden indvielsen i 2021 formidler dette unikke landskabselement og historiske samlingssted.

Kongernes Samling Koldinghus modtog i anledning af slottets 750-års jubilæum i 2018 en donation fra Ny Carlsbergfondet i form af 16 nye gobeliner. De nye gobeliner er skabt på baggrund af kartoner skabt af de fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Kirstine Roepstorff, Tal R og Alexander Tovborg, og er vævet på en række franske gobelinvæverier. Gobelinerne forventes at øge besøgstallet markant på Koldinghus og i Kolding midtby, når de hænges op senest i 2028.

Erhvervsturisme i form af konferencer, kurser med mere har en væsentlig betydning for antallet af overnatninger i Kolding by. Sammenlignet med kommunens styrkeområder inden for blandt andet Handel og produktions- og logistikerhverv, spiller turisme målt på omsætning og antal arbejdspladser en mindre rolle. Ikke desto mindre kan turismen komme til at spille en endnu større rolle i kommunens udvikling, blandt andet ved at understøtte eksisterende turistattraktioner, sommerhusområder og overnatningssteder samt engagement til udvikling af nye oplevelsestilbud. I 2022 rummede turismeerhvervet mere end 2.000 fuldtidsarbejdspladser. De senere år er det desuden lykkedes at tiltrække større idrætsbegivenheder og fremadrettet vil der være øget fokus på at tiltrække og understøtte større events. Det medfører flere besøgende med potentiale for øget omsætning hos restauranter, butikker, overnatningssteder og øvrige besøgssteder.

Kolding Kommune indgik i 2021 i turismesamarbejdet Destination Trekantområdet (DTO). DTO er et samarbejde mellem kommuner og private aktører på turistområdet i Trekantområdet, der dækker Billund, Fredericia, Kolding og Vejle kommuner. Destination Trekantområdet sikrer et stærk lokalt samarbejde, der udvikler produkter og tiltag, som kan klare sig i den internationale konkurrence om turisterne, et samarbejde der udvikler både små og store erhvervspartnere samt sikrer, at turismen fortsat bidrager til at skabe vækst, beskæftigelse og oplevelser i området.

Destination Trekantområdet rummer også samarbejdet LEGOLAND Billund Resort. Her samarbejder de 4 kommuner i destinationssamarbejdet med Legoland, Lalandia Billund, Lego House, Wow Park, Billund Lufthavn og Givskud Zoo om en fælles international markedsføring af både turistattraktionerne og områdets besøgs-, shopping-, og overnatningssteder.

Andre emner, som også understøtter turisme, behandles blandt andet under Fritid og friluftsoplevelser og Kulturarv og kulturhistoriske bevaringsværdier, hvor udviklingsprojekter med afsæt i de stedbundne kvaliteter er nærmere beskrevet.

Retningslinjer og arealudpegninger i tilknytning til temaet turisme omfatter blandt andet retningslinje 4.1.1 for Ferie- og fritidsanlæg, retningslinje 4.1.2 for Campingpladser og retningslinje 4.1.3 for Sommerhusområder.

Til toppen af siden