I de statslige interesser i kommuneplanlægningen er det en målsætning, at kommunerne i deres planlægning skal sikre de kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder beliggenheden af væsentlige kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, samt udpegning af bufferzone om verdensarvsområder.
Kolding Kommune rummer en række kulturmiljøer, bevaringsværdige bygninger og kan med Brødremenighedsbyen Christiansfeld fremvise et af landets ganske få steder optaget som UNESCO verdenskulturarv.
Kolding Kommune ønsker, gennem udpegningerne og sin administration af lovgivningen, at værne om særlige kulturmiljøer. De gældende beskyttelseslinjer omkring fortidsminder, kirker m.v. vil fortsat være med til at angive, i hvilket omfang eventuel bebyggelse eller byudvikling kan ske.
Landskabet er præget af menneskets virke igennem årtusinder. Historiske spor fortæller om samfundsudviklingen og vidner om menneskets påvirkning af omgivelserne. Sporene med deres lokale eller regionale særpræg er baggrund for fælles identitet inden for små og større områder. Der føjes hele tiden nye lag til i en dynamisk proces, så kulturhistorien bliver rigere. Men der er også risiko for, at værdifulde spor kan blive udvisket eller ødelagt. Opmærksomhed på kulturhistoriske værdier sikrer muligheden for at kunne beskytte og sikre den historiske kontinuitet og bevarer historien som en ressource for eftertiden.
Udpegningen af de kulturhistoriske værdier fremhæver en række særligt værdifulde kulturhistoriske træk i området. Der er lagt vægt på kulturhistoriske værdier med egnskarakteristiske træk samt koncentrationer af kulturspor, som i sammenhæng beskriver en historisk periode eller forløb.
Udpegningen af kulturhistoriske værdier i kommuneplanen udelukker ikke, at der kan ske udvikling inden for områderne, men sikrer, at udviklingen sker med viden om og under hensyntagen til de kulturhistoriske værdier.
Se retningslinjerne for kulturarv under afsnit 4.3 Kulturarv og kulturhistoriske værdier