Udvikling af Koldings havneområder

Historisk har Kolding by og Kolding Havn udviklet sig sammen, siden havnen blev anlagt i bunden af fjorden i 1843. Det er byrådets vision, at erhvervshavn, by og fjord også i fremtiden skal bindes sammen i en udvikling af Koldings havneområder. Derfor har Kolding Kommune og Kolding Havn i 2023 fået udarbejdet en visionsplan, som skal sætte rammen for den fremtidige udvikling af Koldings havneområder.

Visionsplanen er skabt med udgangspunkt i ejerstrategien for Koldings havneområder, som blev vedtaget i 2020 og med afsæt i Byrådets vision om, at erhvervshavn, by og fjord skal bindes sammen under overskriften ’Mere By og Grønnere Erhvervshavn’.
Visionen udpeger 8 udviklingsspor, som hver har forskellige forudsætninger, potentialer og udviklingsmuligheder. Udviklingssporene er alle vigtige brikker i det samlede puslespil og indgår alle i helheden, men kan udvikles i forskellige tempi. Visionen for Koldings havneområder er således både robust og dynamisk. Visionsplanen for Koldings havneområder kan ses her

Illustration fra Visionsplanen for Koldings havneområder, som viser dens 8 udviklingsspor.  

Kolding Havn, der er en kommunal selvstyrehavn, ejer ca. 54 ha ud af de 70 ha som udgør havneområderne mellem jernbanen, Østerbrogade/Jens Holms Vej og Kolding Å. Derudover er der også privatejede arealer, der anvendes til havneformål eller produktionserhverv. Kolding Kommune regulerer Kolding Havns arealer efter det til enhver tid gældende plangrundlag. Samtidig vil der pågå en udviklingsproces med henblik på en konkret helhedsplanlægning for de dele af havneområderne som forventes udviklet til 'Mere By'.

Kolding Havn har en central placering i Kolding by, omgivet af boliger, kultur, institutioner og forskellige former for erhverv. Det er af stor betydning for ’den levende by’ og for byens udvikling, at der er plads til den store variation af funktioner. Samtidig har havnen en central placering ift. at løse klima- og infrastrukturudfordringer. For at sikre det gode naboskab arbejdes med, hvordan Kolding havn kan bidrage til byens liv og udvikling og mindske miljøgener.

Havneområdet rummer i dag aktiviteter, der er omfattet af risikobekendtgørelsen og aktiviteter, der stiller særlige krav til omgivelserne. Se mere herom under retningslinje 2.2.8 for risikovirksomheder på Kolding Havn.

Byrådet har den 24. november 2020 vedtaget en ejerstrategi for Kolding Havn, der bl.a. giver udtryk for byrådets vision, om at erhvervshavn, by og fjord skal bindes sammen i en udvikling af havneområdet. Byudvikling skal ske på et økonomisk og miljømæssigt forsvarligt grundlag, og skal bidrage til kvaliteterne i området.

Af ejerstrategien fremgår hvilke arealer der ønskes anvendt til byudvikling og hvilke arealer der også på længere sigt forventes anvendt af erhvervshavnen.  Kolding Kommune undersøger derfor mulighederne for byudvikling af disse arealer. Det undersøges desuden, om der som kompensation for afgivelse af arealer til byudvikling kan inddæmmes arealer ved Marina Nord til havneformål. 

Ejerstrategien suppleres af en samarbejdsaftale, der konkretiserer hvordan Kolding Havn og Kolding Kommune i fællesskab fører strategien ud i livet.

Visionsplanen for Koldings havneområder blev godkendt af byrådet den 26. september 2023, herunder blev det godkendt, at der skulle igangsættes et arbejde med en konkret helhedsplanlægning for dele af havneområderne omkring inderhavnen, Trindholmsgade og indspulingsbassinet "Alaska".

De ovenfor nævnte dokumenter kan ses via kommunens hjemmeside.

Kolding havn har efterfølgende udarbejdet og godkendt en strategi for udvikling af Kolding erhvervshavn. Denne blev godkendt af Kolding byråd den 27. februar 2024.

Gå til toppen af afsnit