Landskaber og geologi

Kolding Kommune rummer landskaber, af meget forskellig karakter, fra flade sletter ved Vamdrup til høje bakkedrag som Skamlingsbanken, dybe ådale og søer som Donssøerne, samt varierede kystlandskaber ved Lillebælt.

De mest karakteristiske og oplevelsesrige landskaber er udpeget som bevaringsværdige landskaber i kommuneplanen. Det er landskaber, som er med til at fortælle historien om, hvordan landet er skabt og udnyttet igennem tiden. Ud over deres naturværdi eller værdi til produktion, rummer disse landskaber også ofte stor rekreativ værdi. De større sammenhængende landskaber omfatter de bevaringsværdige landskaber, samt landskaber med særlige udsigtsforhold og områder der binder de bevaringsværdige landskaber sammen.

Kolding Kommunes udpegninger af bevaringsværdige landskaber og større sammenhængende landskaber er opdateret på baggrund af en landskabsanalyse, som er gennemført efter landskabskaraktermetoden i perioden 2019-2021. Da den sidste del af kortlægningen blev færdiggjort efter vedtagelsen af Kommuneplan 2021-2033, blev udpegningerne i en del af kommunen revideret ved kommuneplantillæg 39, som nu er indarbejdet i kommuneplan 2025-2036. Redegørelsen for de ændrede landskabsudpegninger kan ses via links til de to retningslinjer:

Særligt værdifulde geologiske beskyttelsesområder rummer landskabsformer, hvis indbyrdes samspil i særlig grad vidner om Danmarks dannelse i løbet af istiden. Disse områder skal beskyttes mod indgreb, der varigt ændrer landskabet, eller som slører de karakteristiske træk. De geologiske beskyttelsesområder kan ses under retningslinjen:

 

Gå til toppen af siden