Mål
- Med Kolding by som dynamo for udviklingen i hele kommunen, vil Kolding Kommune fortsat arbejde for at sikre udbuddet af attraktive erhvervsgrunde og erhvervsparker til differentierede virksomhedstyper med forskellige behov som fx synlighed, nem adgang til motorvej, adgang til specifik arbejdskraft, eller et ønske om tilknytning til innovative miljøer og campusområdet i Kolding.
- Der skal ske en revitalisering af de bynære erhvervsområder i samarbejde med bygningsejere, virksomhedsejere, projektudviklere og andre interessenter.
- Kolding bymidte skal rumme et bredt og varieret udvalg af erhverv, herunder erhvervshavn, serviceerhverv, videnserhverv mv. Videnserhvervene skal videreudvikles og kombineres i sammenhæng med bymidtens uddannelser, herunder specielt de videregående uddannelser. Med afsæt i det bynære campusområde skal Kolding markere sig som en førende uddannelses- og universitetsby i Syddanmark.
- Kolding skal opleves som en levende studieby og et mangfoldigt videnscentrum inden for design, entreprenørskab og social udvikling. Campus Kolding skal understøtte et kraftcenter med mere end 5.000 studerende på videregående uddannelse, og en dynamisk campusbydel med direkte adgang by- og butiksliv, erhverv og iværksætteri samt boliger.
Kolding Kommune er kendetegnet ved at have mange arbejdspladser, og helt konkret er der et overskud af antal arbejdspladser pr. indbygger i den erhvervsaktive alder, svarende til 113 arbejdspladser pr. 100 i alderen 26-66 år). Konkret er der også et overskud på nettoindpendling til kommunen, svarende til knap 7.000 daglige flere indpendlere til arbejdspladser i kommunen, end beskæftigede der kører ud af kommunen (jf. KONTUR 2023, regional statistikpublikation for kommunale nøgletal).
Kommunen har gennem mange år været blandt landets førende vækstkommuner, og har været i front med etablering af nye virksomheder og erhvervsservice. Kolding by er med sin placering ved det store motorvejskryds mellem den Østjyske Motorvej (E45) og Esbjergmotorvejen (E20) et attraktivt område for virksomheder, der har brug for god infrastruktur og tilgængelighed, både i forhold til medarbejderrekruttering, varetransport, kundebesøg mv. Desuden har byen en række stærke uddannelsesinstitutioner på alle niveauer, fra ungdomsuddannelser, over korte og mellemlange uddannelser til længerevarende uddannelser, sidstnævnte med Syddansk Universitet (SDU Campus Kolding) og Designskolen i Kolding som fyrtårne. Uddannelsessektoren er også stærk i forhold til kursus- og efteruddannelser. Dette giver ikke bare byen, men også resten af kommunen nogle særlige muligheder i forhold til synergier og samspil mellem uddannelser og erhvervsliv.
Kommunens styrke hænger også sammen med, at der i den samlede kommune eksisterer en variation i udbuddet af erhvervsområder og -bygninger. Centerbyerne Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld udgør hver især et stærkt lokalt erhvervsmiljø, men har samtidig nogle styrkepositioner i forhold til såvel et regionalt som et nationalt perspektiv.
Kommunen er samlet set kendetegnet ved en privat erhvervssektor med en høj andel af arbejdspladser inden for handel, transport og logistik, inden for design, produktion, markedsføring og salg af møbler, sko og beklædning samt inden for bolig- og byggebranchen.
Kommunens erhvervsstruktur er dermed en væsentlig brik i Trekantområdets position som Danmarks Produktionscentrum, med flere industriarbejdspladser end København, Aarhus og Odense tilsammen. Kombinationen af et stærkt erhvervsliv med en række uddannelses- og udviklingsmiljøer gør, at Kolding rummer særligt gode rammevilkår i forhold til at udnytte synergi- og samarbejdsmuligheder mellem specialiserede produktionsenheder og forskning, udvikling og entreprenante aktører, der kan medvirke til at skabe basis for flere arbejdspladser. Dette kan også være medvirkende til, at antallet af nystartede virksomheder i Kolding Kommune er blandt de højeste i regionen. Konkret er etableringsraten langt over gennemsnittet for regionens kommuner og på niveau med etableringsraten for hele landet (KONTUR 2023).
Erhvervsudvikling og uddannelsesmiljøer
I en lang årrække er befolkningsvæksten først og fremmest sket i byerne, hvor også væksten af arbejdspladser har koncentreret sig. Traditionelt har der i planlægningen været fokus på at udlægge tilstrækkelige arealer på bar mark for at dække behovet for nye virksomheder. Kolding Kommune skal fortsat være stærk på at kunne tilbyde ubebyggede erhvervsarealer for at tiltrække nye virksomheder i området, eller fastholde eksisterende virksomheder, der ønsker at udvide eller flytte. Ofte vil disse nye erhvervsarealer ligge i periferien af byen, hvor der fx kan være god tilgængelighed til det overordnede vejnet, og hvor særligt de arealkrævende virksomheder bedre kan finde plads til deres faciliteter. Tendensen går dog også i retning af, at virksomheder efterspørger nærhed til bymæssige funktioner og service samt adgang til kollektiv transport. Mange virksomheder er ikke arealkrævende og kan ofte indpasses i byområderne uden miljøgener. Erhvervslivets ønsker om, i højere grad at være en del af bymiljøet, kan samtidig være med til at understøtte bylivet. Flere arbejdspladser centralt i byen kan øge omsætningen i butikker, caféer og restauranter. Samtidig stiller det dog krav til forbedring af den trafikale fremkommelighed. Virksomheder kan således ligge mange steder i en by, og derfor handler planlægning for erhverv i byerne ikke kun om de større sammenhængende erhvervsområder, men bredt set om lokalisering af erhverv som en del af bymiljøet.
Der er 5.000 studerende i Kolding, og det er ambitionen, at endnu flere af de studerende bosætter sig i kommunen, end det er tilfældet i dag. Et godt studiemiljø er en vigtig faktor for, hvor de studerende vælger at tage deres videregående uddannelse, og i hvilken grad de trives under studiet. Derfor skal der fortsat arbejdes på at udvikle rammerne for et attraktivt by- og studiemiljø i og omkring campusområdet i Kolding bymidte. Det sker blandt andet med samarbejdet og partnerskabet i Campus Kolding, og f.eks. ved at aktørerne rykker sammen når der skal sikres boliger til alle de mange nye studerende ved studiestart.
Det fysiske campusområde i Kolding bymidte udgøres af nogle markante aktører som universitetet, Designskolen, professionshøjskolen Univerversity College Syd (UC Syd), International Business College (IBC), International Business Academy (IBA), Kolding Uddannelses Center (KUC) og Kolding VUC og HF. Dertil kommer, at der sker en fortsat udvikling af campusområdet og dets sammenhæng med eksisterende bymidte, Inderhavnen med et design- og erhvervsudviklingsmiljø, samt en fortsat udvikling af Design City og kobling mellem by og fjord.
Kolding by rummer også andre vigtige uddannelses- og kursusvirksomheder som medvirker til at uddanne, fastholde og kvalificere en arbejdsstyrke, som blandt andet områdets virksomheder kan rekruttere fra. Den nordlige del af byen rummer tilstedeværelsen af erhvervsorienterede uddannelsesinstitutioner som AMU SYD og Hansenberg, produktionsvirksomheder og en række utidssvarende og funktionstømte ejendomme muligheder for at videreudvikle og understøtte et campusområde.
Uddannelsesinstitutioner, campusområder og innovations- og iværksættermiljøer i Kolding by. Det på kortet markerede campusområde m.m. rummer bl.a. uddannelsessteder, ungdomsboliger, Pakhuset på Inderhavnen samt House of Innovation i Jernbanegade.