Mål
I kommuneplanen skal der udlægges tilstrækkeligt med arealer til boliger, erhverv og offentlige formål til at sikre fortsat udvikling af kommunen. Det er Kolding Kommunes mål, at:
- Udvikle Kolding og centerbyerne som bosætningsområder med stationsnærhed og kollektiv trafikadgang som vigtige forudsætninger.
- Sikre bosætningsmulighed i kommunens landsbyer.
- Sikre at boligudbygningen sker på et bæredygtigt grundlag og med udgangspunkt i en helhedstankegang.
- Sikre tilstrækkelige erhvervsudlæg i forhold til den aktuelle og kommende efterspørgsel.
- Sikre nye lokaliseringsmuligheder for vidensbaserede virksomheder, der har et samarbejde med uddannelsesinstitutionerne i kommunen.
Planlægning for byudvikling skal afveje mange forskellige forhold og bidrage til at byerne fungerer godt at bo, arbejde, studere, producere, handle, bevæge sig i og besøge. Samtidig skal byerne fungere som centrum for et større opland og i et netværk dække alle de moderne behov, som vi også ser dem langt ind i fremtiden. Byudvikling handler derfor bredt set om en lang række af kommuneplanlægningens klassiske temaer, som f.eks. bymønster, arealer til byudvikling og dermed fremtidig byzone, detailhandel, erhvervsudvikling samt trafikal og forsyningsmæssig infrastruktur. Planlægning for byudvikling handler også om at sikre at byens værdier og indbyggernes sundhed, hvorfor planlægningen blandt andet skal forholde sig til at undgå miljøkonflikter og sikre byens ejendomme og anlæg mod oversvømmelse ved klimatilpasning og god lokalisering.
Byudvikling kan ske som byomdannelse i utidssvarende byområder, som fortætning af byen med byfunktioner, arbejdspladser og boliger, og som udvidelse af byen ved udlæg af ny byudviklingsarealer. Byudvikling er også fordelingspolitik.
Kolding kommunes udvikling sker med Kolding by som omdrejningspunkt og motor, men det sker i et samspil med kommunens øvrige byer. Byroller og de forskellige lokale kvaliteter og forskelligheder har stor betydning for udbud og efterspørgsel inden for bosætning og erhvervsudvikling. Virksomheders lokaliseringsparametre, udvidelsesbehov og værdikæder er forskellige, hvilket kan matches med forskellige profiler inden for erhvervsområderne.
For at kunne fastholde og tiltrække virksomheder og borgere skal Kolding kommune kunne tilbyde varierede erhvervs- og bosætningsmuligheder – særligt i Kolding og centerbyerne Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld. Byudvikling og byggemodning gennemføres både i kommunalt og privat regi, men hvor private bygherrer og investorer overvejende har haft interesse for Kolding by, har den kommunale byggemodning understøttet, at der også var mulige byggegrunde i de mindre byer, for at sikre et bredt bosætningsudbud.
Kolding er et uddannelses- og forskningsmæssigt kraftcenter, og uddannelsesinstitutionerne udgør et stort potentiale i forhold til viden og talenter. Adgang til kvalificeret arbejdskraft er en af de afgørende faktorer for virksomhedernes mulighed for at skabe vækst og arbejdspladser. Uddannelse, beskæftigelse og vækst hører sammen. Med Campusområdet i Kolding bymidte vil der fortsat ske en væsentlig tilgang af nye studerende til de forskellige uddannelsesinstitutioner. Studiemiljøet og -livet i og omkring campusområdet har stor betydning for tiltrækningen af studerende. De unge bidrager til byens liv, uanset åbningstider, og er et vigtigt satsningsområde for at opretholde byens befolkningstal. De bringer liv og kulør til byen og viser nye måder at bruge byens rum på. Ambitionen er, at de også skal have lyst til at blive i Kolding efter endt studietid.
Erhverv i byerne handler ikke kun om sammenhængende erhvervsområder men bredt set om lokalisering af erhverv som en del af bymiljøet. Virksomhederne ligger mange steder - i bymidter og bydele, i erhvervsområder, men også boligområderne rummer virksomheder, som planlægningen må tage højde for. Vi skal søge at indpasse erhvervsbyggeri i bymiljøet, så det kan medvirke til at skabe levende og attraktive byer.