Anden planlægning

Kystnærhedszone

Området, der er omfattet af kommuneplantillægget ligger inden for de kystnære dele af byzonen. Planlægningen muliggør bebyggelse i maksimalt 8,5 meter, som ikke vil være synlig fra kysten pga. terrænforholdene og da der mellem planområdet og kysten allerede er bymæssig bebyggelse. Det vurderes derfor at planlægningen ikke vil påvirke oplevelsen af kystlandskabet.

Vandplanlægning

Udledning af tag- og overfladevand fra planområdet sker til et eksisterende regnvandssystem med udledningspunkt i Kolding inderfjord.
Kolding Kommune har foretaget en vurdering af konsekvenserne ved udledning af overfladevand fra planområdet og har på den baggrund vurderet, at realisering af planlægningen ikke vil medføre en forringelse af tilstanden i Kolding inderfjord eller hindre fremtidig målopfyldelse i fjorden. Desuden vurderes det, at planlægningen ikke vil medføre en forringelse af grundvandet. Vurderingen begrundes i det følgende.

Eksisterende forhold:
Kystvandområde nr. 124 Kolding inderfjord, er efter den seneste tilstandsvurdering i basisanalysen for vandområdeplaner 2021-2027, vurderet til at være i en samlet dårlig økologisk tilstand og ikke-god kemisk tilstand. Hvor vandområdet har en miljømålsætning om god økologisk tilstand og god kemisk tilstand. Ifølge basisanalysen er vandområdet en naturlig karakteriseret ved ferskvandspåvirkning og sediment fra primært Kolding Å. Vandområdet er påvirket af sin bynære beliggenhed, herunder over- og udløb fra spildevandstekniske anlæg.

At miljømålet ikke er opfyldt skyldes blandt andet, og nok primært, den diffuse belastning med især kvælstof, men også fosfor fra oplandet, som primært stammer fra landbruget.

Miljøpåvirkning fra udledning:
Den økologiske tilstand i Kolding inderfjord i forhold til bundfauna og bundvegetation, herunder ålegræs, er marginalt påvirket af den regnvandsudledning til inderfjorden, hvor lokalplanområdets overfladevand ledes til Det vurderes derfor at tilledning af overfladevand fra lokalplansområdet efter realisering af planen vil have ingen eller ubetydelig påvirkning på Kolding Fjords miljøtilstand.

Samlet set er det Kolding Kommunes vurdering, at tilledning af overfladevandet ikke medføre en forringelse af områdets økologiske- og kemiske tilstand, samt ikke forhindre målopfyldelse om god økologisk tilstand i Kolding Fjord, indre.

I selve udledningstilladelsen vil der blive stillet krav til indholdsstoffer i udledningen.

Vedrørende grundvand:
Ifølge den seneste tilstandsvurdering i basisanalysen for vandområdeplaner 2021-2027, så vurderes tilstanden i grundvandet til at være i en god kemisk tilstand.
Kolding Kommune vurderer derfor at udledning af overfladevand via kloak, ikke vil medføre en forringelse af grundvandets kemiske tilstand af grundvandet i området.

International naturbeskyttelse

På baggrund af habitatdirektivet har Kolding Kommune foretaget en vurdering af, om kommuneplantillægget kan medføre en væsentlig påvirkning af arter og naturtyper inden for internationale naturbeskyttelsesområder (Natura 2000-områder og fuglebeskyttelsesområder) samt dyre- og plantearter oplistet på habitatdirektivets bilag IV (de såkaldte bilag IV-arter).

Nærmeste Natura 2000-område er ”Svanemosen”, som ligger 7,5 km fra planområdet. Det vurderes grundet afstanden, at kommuneplantillægget ikke vil have en negativ indflydelse på Natura 2000-området.

Kolding Kommune har ikke kendskab til forekomst af bilag IV-arter i eller i umiddelbar nærhed af planområdet. På grund af arealets hidtidige anvendelse som boligområde og centerformål vurderes det til ikke at være et velegnet levested for bilag IV-arter. Derfor vurderes det, at planlægningen ikke kan påvirke yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter. Det kan dog ikke udelukkes, at bilag IV-arter med tiden kan indfinde sig i området. Der skal derfor inden påbegyndelse af aktiviteter, som nybyggeri o.a., laves en konkret vurdering af, om projektet eller aktiviteten kan påvirke bilag IV-arter.